ТАД Груп изпратили подбрани данни на сайта Биволъ

Откраднати са иданни, касаещи националната сигурност, каза наблюдаващият прокурор

ТАД Груп изпратили подбрани данни на сайта Биволъ | StandartNews.com

Хакерите от фирмата „ТАД Груп” са избирали определени фирми, чиито данни нерегламентирано да копират, а информацията, свалена от сървърите на НАП е била предоставена на онлайн изданието „Биволъ”, седмици преди обществеността да разбере за кибератаката. Това става ясно от доказателствата по разследването за кибертероризъм и разпитите на служители на компанията, обяви пред репортери наблюдаващият прокурор Евгения Станкова.

По думите ѝ делото и мярката за неотклонение на собственика на фирмата Иван Тодоров трябва да се гледат при закрити врати, „тъй като се касае за данни, които касаят националната сигурност и се иска да не бъдат разгласявани данни, които да всяват допълнително социално напрежение и паника в обществото”.

Собственикът на „ТАД Груп” по никакъв начин не съдейства на разследването – не е предоставил паролите на иззетите компютърни конфигурации на фирмата, подчерта Станкова. По думите й служители на фирмата са дали показания, според които „целенасочено са избирани фирми, чиито данни да бъдат копирани”.

По отношение на удара срещу НАП, пък „около 2 седмици преди ареста на първия обвиняем, данните са били предоставени на сайта „Биволъ”, посочват от държавното обвинение. Имало и данни за скрит чат в криптираното приложение „Телеграм” между собственика на онлайн изданието и един от обвиняемите, като там се казвало, че данните от сървъра на данъчните са били предоставени.

„Целта на цялата тази дейност е да бъде създадена някаква социална нестабилност. Това е срещу действащата в момента политическа система, форма на управление и т.н.”, категорична беше прокурор Станкова. Тя отбеляза, че разпитаните служители на НАП са споделили, че са изключително притеснени, а заради стотиците жалби на разтревожени граждани работата на цялата приходна агенция е силно затруднена.

„Има данни, че информацията е била предоставена и на други средства за масово осведомяване, БиБиСи, „Ройтерс”, те са излезли и извън пределите на нашата република – това създава голяма възможност да се засегне националната сигурност на държавата”, категорична беше тя.

Прокурор Евгения Станкова сподели и любопитен детайл от разследването – имало опит да се хакне сървър на „Поливни системи” с цел влизащите през парадния вход на Народното събрание да бъдат опръскани. Това също било елемент от създадената нестабилност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай