Синът на Банев свидетел срещу него (ОБЗОР)

Съдът остави в ареста Николай и Евгения

Синът на Банев свидетел срещу него (ОБЗОР) | StandartNews.com

ФОТО: БГНЕС

Съдът остави в ареста Николай и Евгения

ВИЖТЕ ПАЛАТА, БИЖУТАТА И ГАРДЕРОБА НА БАНЕВИ (ВИДЕО)

Невероятен коз срещу емблематичната фамилия на прехода Евгения и Николай Баневи извади прокуратурата. Основен свидетел на обвинението е синът на бизнесмена от предишния му брак.
Две експертизи - счетоводна и икономическа, сочат, че от 2005 г. досега 130 предприятия, свързани с Баневи, са спрели да работят.

Николай и Евгения Баневи бяха закопчани във Франция с европейска заповед за арест. Те бяха върнати в България на Никулден. Срещу тях има 5 обвинения, най-сериозните от които са организиране на престъпна група, присвояване на над 90 милиона лева и изпиране на над 1 милиард лева. По делото като член на организираната престъпна група е обвинена и майката на Банев - 70-годишната Мария.

Евгения: Аз към майка, сложете ми електронна гривна

Истинско театрално представление изнесе семейството в съдебната зала. Още с влизането си в храма на Темида Банева се изправи пред камерите и дръпна прочувствена реч: "Аз съм майка на три непълнолетни малки деца. Моето желание е да бъда пусната под гаранция, за да изпълнявам моя основен дълг - да си гледам децата".

Сложете ми електронна гривна, нека се подписвам всеки ден, само ме пуснете на свобода, за да мога да се грижа за децата си, продължи вече пред съда Банева. И допълни: "46 дни не знам какво се случва с моите деца". Тя драматично разказа как на летището в Ница е изживяла най-големия ужас в живота си. След ареста не знаела какво става с децата и само Господ помогнал да не бъдат прибрани от френските социални служби във Франция. Семеен приятел, който закарал фамилията до летището, поел в първите три дни грижите за наследниците.

Шофьор им казал, че нещо се готви

"26 октомври бяхме арестувани на летището в Ница при редовен полет, който бяхме резервирали 26 дена преди това с издадени бордни карти в системата на „Уизеър” (…) ако прокуратурата е имала съмнения, че ние се укриваме, спокойно е можела да направи проверка на системата за полети”, продължи Евгения Банева. Тя разказа, че предния ден е бил резервиран и ВИП терминалът на Летище "София".

Бизнесдамата сподели, че 2 дни преди да тръгнат за България, тя и съпругът й разбрали, че нещо им се готви. „Обади се един от нашите шофьори, с когото се е свързал някакъв призовкар. Веднага се свързахме чрез адвокат с прокурор Мария Дойчинова”, каза Банева. Тя съобщи, че даже имали уговорка да се видят с прокурор Дойчинова на 29 октомври в 11 часа в специализираната прокуратура.

„Ясно е, че когато спецпрокуратурата търси някого, няма да ни канят на кафе”, разсъждаваше Банева. "Напълно ще съдействаме на прокуратурата. За нас е много важно това дело да излезе ние да бъдем невиновни, защото нямаме намерение с моя съпруг да живеем като бегълци от нашата собствена държава до края на нашия живот”, каза още Банева. Тя нарече абсурд обвинението за пране на над 1 милиард лева и обяви, че в 99% от фирмите е била "никоя", защото не е изпълнявала никакви задължения. Била изпълнителен директор на "Полимери" само една година - 2009. Като доказателство, че няма как да е била член на престъпна група от 2005 г., бизнесдамата посочи факта, че тогава е родила дъщеря си.

Боянският палат на Баневи, който Евгения нарича "корпоративна резиденция", а служители на фамилията "Мавзолеят" ФОТО МВР

Банев: Който изпере 600 млн. евро, трябва да е президент на САЩ

Наперена реч дръпна и Николай Банев. "Ако някой може да изпере 600 млн. евро, трябва веднага да стане или президент на САЩ, или председател на ООН", обяви бизнесменът. Той отрече да е приватизирал 130 предприятия. Взел само 10, но имал участие в още около 30.

Някои от бижутата на Банева ФОТО МВР

Бижута за 256 000 лева

"Аз съм в бизнеса от 30 години. Ако не мога да купя на съпругите си бижута за 256 хил. лева, ще е смешно", каза Николай Банев по повод откритите в Боянския палат на фамилията огромно количество бижута и часовници от най-скъпи марки като "Картие", "Пиер Карден", "Шопар" и т.н. Банев съобщи, че в сейфа били и бижутата на покойната му втора съпруга Дочка Банева, която починала от рак.

Именно Дочка Банева обаче се грижела за предприятията и работниците, докато била жива, стана ясно по време на съдебното заседание. Тя следяла да се плащат заплатите и осигуровки, тогава нито едно предприятие не било разграбено.

Според наблюдаващия прокурор Мария Дойчинова престъпното сдружаване на Николай и Евгения започнало след смъртта на Дочка Банева през август 2005 г. Разграбването на "Полимери Девня" тръгва от октомври 2005 г. Прокуратурата има показанията на служители, които са разказали точната схема, по която заводът е бил умишлено докаран до фалит.

Прокуратурата има свидетели, които разказват как парите от нарязания за скрап завод "Полимери" за отивали за палата на Баневи в Бояна. Той бе показан на 28 октомври след обиск. ФОТО МВР

"Полимери" беше едно от най-успешните дружества. Акциите му се съхраняват в централния депозитар. Какъв Банев, какви 5 лева?!", пробва да се защити бизнесменът и определи като лъжа всички показания.

Белият роял на Банев, на който в края на всяко парти сядал да свили Николай

Прокуратурата бе категорична, че Баневи трябва да останат постоянно в ареста, защото „разполагат с огромен финансов ресурс” и „отрицателна характеристична данна на общо основание” за Николай Банев. Той е бил разследван за закана за убийство. За него имало данни, че е принуждавал свидетел по друго разследване да даде неверни показания.

Съдия Антон Урумов уважи аргументите на държавното обвинение и след над 3 часа заседание реши, че обвиненото семейство остава постоянно в ареста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай