Шокиращи далавери с почивки на ученици!

Платени са 8 милиона лева държавни пари

Шокиращи далавери с почивки на ученици! | StandartNews.com

Сериозни финансови злоупотреби е установил одит в сферата на образованието. Резултатите оповести на пресконференция днес служебният министър на образованието Николай Денков, предаде Дебати.бг.

Няма нито документи, нито регистрации за почти 8 млн. лв., платени от Министерството на образованието и науката (МОН) за почивки на ученици в базите на „Ученически отдих и спорт“ ЕАД (УОС) за период от две години.

Ръководството на търговското дружество, чийто принципал е министърът на образованието и науката, не може да докаже почти 293 000 нощувки, които твърди, че е осъществило, и за които е получило средства от МОН.

Това установено от поредица от проверки на звеното за вътрешен одит на МОН, проведени през последните четири месеца. „Ученически отдих и спорт“ ЕАД е регистрирано през януари 2005 г. със 165 държавни имота.

След първия одит на МОН в УОС през август т.г. ръководството на дружеството признава за „погрешно отчетени настанявания“ с 37 009 нощувки, които били записани като осъществени, а всъщност били „прехвърлени заявки от клиенти от минали периоди“

За това твърдение обаче няма никакви документи. Не е ясно кои клиенти и в кои офиси на дружеството са поискали заявките им да бъдат прехвърлени в друг период.

Заради споменатата „грешка“ в резервационната система УОС възстанови на МОН 1 млн. лв. Остава неясно къде са останалите 7 924 201,26 лв. Изненадващи проверки на МОН в 18 почивни бази на УОС през това лято установиха хиляди фиктивни нощувки в изцяло неизползваеми бази, за които дружеството е поискало и получило пари от МОН.

В резултат на извършените проверки експертите от звеното за вътрешен одит на МОН са установили факти и доказателства за документна измама от страна на ръководството на УОС. Ето защо министърът на образованието и науката ще подаде сигнал до главния прокурор и Агенцията за държавна финансова инспекция с обосновано предположение за злоупотреби в особено големи размери, допуснати в търговското дружество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай