Шестима от ДАИ-Перник ще бъдат съдени

Взимали подкупи и събирали такса "спокойствие"

Шестима от ДАИ-Перник ще бъдат съдени | StandartNews.com

Шестима служители на ДАИ-Перник ще бъдат привлечени към наказателна отговорност, съобщи днес Димитър Франтишек, изпълняващ функциите ръководител на Специализирана прокуратура, във връзка с операцията за неутрализиране на организирана престъпна група за подкупи в „Автомобилна администрация“ в Перник.

Искам да благодаря на служители на ГДБОП от Перник за отлично свършената работа, които успяха за по-малко от година да разкрият това престъпление и да подадат качествена информация и доказателства. „Към наказателна отговорност ще бъдат привлечени 6 лица към ДАИ- Перник, като едно лице не е служител на тази структура, но участва в организираната престъпна група. Може да се каже, че в тази в престъпна група е участвало ръководството на дирекцията – началникът, неговият заместник и редови служители на ДАИ-Перник“, уточни той.

Престъпната група в ДАИ-Перник е събирала такса „спокойствие“ от собственици на транспортни фирми, за да не бъдат притеснявани и спирани и да не бъдат санкционирано водачи на техни превозни средства, каза Лилия Манолова, наблюдаващият прокурор по делото за организирана престъпна група за подкупи.

По думите ѝ ръководителят на групата - зам.-началникът на ДАИ-Перник, е контролирал дейността и лично е взимал сумите от управителите на транспортните фирми. Тя обясни, че началникът на ДАИ-Перник е „туширал“ сигналите от граждани и е прикривал дейността на организираната престъпна група.

Наблюдаващият прокурор обясни, че друг участник в схемата е психологът, който е правил изследвания за психическа годност за получаване на Свидетелство за управление на МПС. Сумите, които е получавал той, отново ги е предоставял на ръководителя. Други членове са правили проверки и са съставяли актове, като вписвали леки нарушения и са получавали в замяна възнаграждения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай