Подробности за терориста от Ница

Влязъл във Франция на 9 октомври

Подробности за терориста от Ница | StandartNews.com

 

Мъжът, заподозрян за убийството на трима души в църква в френския град Ница в четвъртък сутринта , е 21-годишен тунизиец, пристигнал в Европа само преди няколко седмици, съобщиха източници, близки до разследването, информира "Франс прес". По-късно прокурори уточниха, че дата на пристигането му във Франция е 9 октомври.

Заподозреният, идентифициран като Брахим Ауисауи, е  от тунизийската провинция Кайруан. В края на септември е бил свален от кораб с нелегални мигранти, пристигнал в Лампедуза. Заедно с още тунизийци е бил заподозрян по дело за огранизиране на незаконна миграция, пише информационната агенция Adnkronos. На Лампедуза е бил поставен под карантина от властите заради коронавируса, а след това е бил освободен със заповед да напусне територията на Италия.

Трима души бяха убити, включително една жена беше обезглавена, и няколко други бяха ранени при нападението в църквата Нотр-Дам. Очевидци твърдят, че нападателят е крещял "Аллах Акбар" ("Бог е велик"), докато е извършвал нападението и след това, когато е бил задържан.

Третата жертва на кървавия ислямистки атентат в базиликата „Нотр Дам“ в центъра на Ница промълвила малко преди да издъхне: „Кажете на децата ми, че ги обичам“, съобщи тв каналът BFM по разкази на очевидци. Тя била около 40-годишна и починала от тежките си рани с нож в бар срещу църквата, където опитала да се спаси. Последните си думи изрекла пред спасителния екип.

Първата жертва е около 70-годишна богомолка, втората – клисарят на църквата, като и двамата загинали вътре в храма.

Още две атаки бяха извършени срещу французи. В град Авиньон полиция застреля 33-годишен мъж, заплашил с пистолет минувачи на улица, но властите по-късно изключиха ислямистка следа, въпреки че първоначално се съобщаваше, че мъжът е крещял "Аллах акбар". Прокуратурата обяви, че мъжът е бил с психическо разстройство и е говорел несвързано.

В саудитския град Джеда охранител беше намушкан с "остър инструмент" в консулството на Франция. Нападателят бил арестуван.  

Кървавата серия идва две седмици след като учител бе обезглавен около Париж. Френският премиер вече повиши нивото на заплаха в страната до най-високото. Кметът на Ница нарече терористичния акт „проява на ислямофашизъм“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай