Пловдивски полицаи грабили и изнудвали

Окръжната прокуратура в Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу полицаи за изнудване, грабеж и взимане на подкуп...

Пловдивски полицаи грабили и изнудвали | StandartNews.com

Окръжната прокуратура в Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу полицаи за изнудване, грабеж и взимане на подкуп.

Двама от задържаните - служител на ОД на МВР-Пловдив и негов съучастник, ще отговарят пред Темида за това, че "са отнели от М.М. 5 000 кутии цигари без бандерол за 37 500 лева, както и 1 500 евро, 200 турски лири, 960 лева и кожен калъф за документи - всичко на обща стойност 41 500 лева", съобщиха от пресцентъра на прокуратурата в града. От обвинението уточняват, че арестуваните са взели стоките и парите, използвайки сила и заплахи.

На съд са предадени още четирима души на възраст между 32 и 45 години, които, в качеството си на длъжностни лица - служители на "Охранителна полиция" при пловдивската дирекция и служители на районното управление в Раковски, са поискали и взели подкуп от общо 20 000 лева. Потърпевшият трябвало да даде парите, за да "не предприемат действия спрямо М.М. за пресичане и разкриване на престъплението, за което са имали информация" - държане на акцизни стоки без бандерол.

Престъплението е извършено през декември 2016 г., когато в Пловдив М.М. превозвал цигари без бандерол и бил спрян за проверка. Шофьорът бил задържан с белезници от обвиняемите, които претоварили цигарите в друг автомобил, а от кожената чанта задигнали посочените суми.

През март следващата година М.М. бил извикан в районното управление в Раковски, където четиримата обвиняеми, служители на реда, се договорили да му кажат, че знаят за цигарите без бандерол в микробуса и му поискали 20 000 лева, за да не предприемат спрямо него законови мерки. Сумата била получена на полски път край село Войводиново и разделена между четиримата.

Трима от всичките обвиняеми са с мярка за неотклонение "парична гаранция", а двама са със "задържане под стража" по друго наказателно производство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай