Петимата финансисти на тероризъм остават в ареста

Участниците в групата бяха задържани на 18 януари при специализирана операция на територията на няколко български града по подозрения в осъществяване на нерегламентирани парични преводи по метода "хавала“...

Петимата финансисти на тероризъм остават в ареста | StandartNews.com

Апелативният специализиран наказателен съд потвърди постоянните арести на петимата обвиняеми за участие в международна организирана престъпна група, занимаваща се с финансиране на тероризъм.

Участниците в групата бяха задържани на 18 януари при специализирана операция на територията на няколко български града по подозрения в осъществяване на нерегламентирани парични преводи по метода "хавала“.

Сирийски гражданин, млада жена и още трима души са част от групата, задържането на която, според заместник главния прокурор Иван Гешев, е било първото по рода си в Европа. Те са обвинени по глава първа от Наказателния кодекс, отнасяща се до престъпления срещу Републиката.

Методът "Хавала" идва от арабското "прехвърлям". Според прокуратурата чрез него големи суми пари са били прехвърляни от специални посредници - у нас и в чужбина - без никаква документална следи. Част от сумите са стигали и до лица извън България, за които има данни или подозрения, че се занимават с тероризъм.

Спецапелативният съд изцяло е потвърдил решението на първоинстанционния наказателен съд, че има опасност - извън ареста, петимата да извършат друго престъпление, съобщават от спецпрокуратурата. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай