Откраднаха камерите край езерото на пеликаните

Откраднати са една въртяща се и пет стационарни камери, разположени в местността „Фазанарията”

Откраднаха камерите край езерото на пеликаните | StandartNews.com

Крадци разрушиха системата за видеонаблюдение в биосферния резерват „Сребърна”. По данни на ОД на МВР в Силистра откраднати са една въртяща се и пет стационарни камери, разположени в местността „Фазанарията”. Наблюдателните  апарати   са били изрязани от металните  и постаменти  и задигнати заедно с още две записващи  устройства.
Това не е първото посегагелство на  системата за видеонаблюдение в защитената местност. През 2017 година  злосторници отмъкнаха оттам  три каме и  захранващия ги соларен панел, припомнят от полицията.
Системата  за  видеонаблюдение има  за задача да следи  живота на защитената фауна край брега на Дунава. Освен наблюдението на  редките птици и животни, камерите запечатват и набезите на бракониерите. Криминалисти предполагат, че  последното похищение  е дело на  ловци и рибари,  които се готявт  да плячкосват в защитената местност и не желаят да бъдат разпознати.
Междувременно  директорът на Природонаучния музей в биосферния резерват Елена Иванова съобщи, че   всеки ден има посетители, които идват да гледат пеликаните. Въпреки, че активният туристически сезон още  не е започнал, гостите  са все по многобройни. Всички посетители  ще могат да  проследят с бинокли и далекогледи живота  на птичите колонии край езерото Сребърна, уверяват от музея.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай