Нова: Биляна Петрова е заплашвана от служител на ДАНС

Деньо Денев е агентът, на който строителният предприемач Александър Ваклин подава сигнал, че е изнудван от бившата кметица на „Младост”...

Нова: Биляна Петрова е заплашвана от служител на ДАНС | StandartNews.com

Бившата зам.-кметица на „Младост” Биляна Петрова обвини служител на ДАНС, че я е заплашвал. „Бях заплашвана, включително и с убийство от г-н Денев и още две лица, за да лъжесвидетелствам”, заяви Биляна Петрова в съда, цитирана от Нова телевизия.

Деньо Денев е агентът, на който строителният предприемач Александър Ваклин подава сигнал, че е изнудван от бившата кметица на „Младост” Десислава Иванчева.

Изявленията на Петрова дойдоха след разпита на Денев. Бившата заместник-кметица се разплака в съда. Денев обаче отрече да в оказвал натиск над Петрова.

„Познавам Александър Ваклин от работата си. Той дойде в сградата на ДАНС в края на януари и сподели, че му се бави разрешителното за строеж. Каза, че от юни му се бави, което следва да бъде издадено в кратки срокове. Опитвал да говори с кмета на „Младост”, но не му се случило. Г-жа Иванчева е съобщила на жена му, че направила сметка на печалбите им. Така ние останахме с впечатление, че може да е жертва на корупционна практика. Ние вече работихме по такива казуси в община „Младост”. И така се свързахме с прокуратурата”, заяви Деньо Денев.

„Започнахме оперативно-издирвателни мероприятия. Трябваше да намерим жертви на корупционни практики, указани от прокуратурата. Той ми споделени, че се е запознал с Дюлгеров, който казал, че може да съдейства на Ваклин”, заяви още Денев.

В съда стана ясно още, че имало няколко срещи. Александър Ваклин бил с парите, но не получавал необходимите гаранции, че това, което иска да се случи, ще случи.

„Не ни е казал, че му искат подкуп, ние предположихме”, заяви още Денев.

Парите няколко пъти били връщани в ДАНС.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова отново ще искат по-лека мярка за неотклонение от съда. Двете жени са под постоянен арест от 17 април, когато бяха арестувани по обвинение за подкуп.

В средата на ноември съдът пусна под домашен арест Десислава Иванчева и Биляна Петрова, а решението трябваше да влезе в сила незабавно. Тогава обаче на прокуратурата й отне броени часове, за да протестира решението, а още същия следобед то бе отменено от Апелативния специализиран съд. Случаят предизвика проверка от Върховния касационен съд, която констатира множество нарушения, включително това, че апелативните съдии са взели решението без редовни протоколи от заседанието на първата инстанция. Стана ясно и че председателят на Апелативния съд лично е посетил кабинета на съдията по делото Иво Хинов, за да го подкани да придвижи по-бързо документите към втората инстанция.

Според адвоката на Иванчева – Димитър Марковски, има двоен стандарт към обвиняемите по делото: "Най-добре те знаят какво правят, но е недопустимо по отношение на един подсъдим да имаш едно процесуално отношение, а по отношение на друг - демонстративно да се мачкат и натискат".

Наблюдаващият прокурор по делото Илиян Рангелов обаче не видя двоен стандарт: "Това е въпрос на преценка. Преценката е наша, оспорихме и едното решение, оспорихме и другото. И двете имат едно и също решение". По думите му по отношение на Дюлгеров не е констатирана опасност от ново престъпление: "Нямаше тези основания, които ги има при другите две подсъдими, тоест опасността да се извърши престъпление или да се повлияе за разкриване на обективната истина".

До момента нито един от разпитаните в зала свидетели не потвърди, че Иванчева е искала подкуп от някого. Името й засега не се е появило и в прослушваните по делото СРС-та. В тях обаче се чува разговор между Петко Дюлгеров и строителния предприемач Александър Ваклин, в който двамата обсъждат искания подкуп, а Дюлгеров допълва, че в такива случаи обикновено работел за 15% от сумата, предаде Дарик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай