Невиждано: Ограбиха 10 кг от червеното злато

Шафран за 60 000 долара отмъкнаха в Лондон

Невиждано: Ограбиха 10 кг от червеното злато | StandartNews.com

 

Крадци влязоха в склад, за да отмъкнат 10 килограма от най-скъпата поправка – шафрана, която в света е позната като червеното злато. Кражбата е в Лондон, а криминалистите там вече са видели на камерите как двама отмъкват ценната стока за 60 000 долара и необезпокоявано се измъкват, предава CNBC като се позовава на местната полиция.

Те я описват като най-дръзката кражба на ценната подправка, килограм от която струва около 1000 долара. За 1 кг сух шафран е необходимо ръчно да се оберат около 160 000 цвята и да се отделят трите червено-оранжеви пипалца.

Смята се, че това е и най-трудоемката подправка, която е известна на шумерите още от 15 пр.н.е. Вавилонците я обожавали, защото смятали, че стимулира любовните способности, римляните я използвали като ароматно вещество, с което ароматизирали обществените зали и бани и вярвали, че има свойствата на противоотрова.

Днес се отглежда във Франция, Испания, Гърция, Иран, Италия и Украйна. Използва се най-вече в кулинарията, но по билковите аптеки е препоръчват за засилване на имунитета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай