Неразкритият разстрел на Луканов

Бившият премиер имал намерение да извади документи за злоупотребите на кръга "Орион"

Неразкритият разстрел на Луканов | StandartNews.com
  • Бившият премиер имал намерение да извади документи за злоупотребите на кръга "Орион"
  • Разследвалият убийството Ботьо Ботев още се надява да възобнови папката по случая

23 години едно от най-емблематичните убийства на прехода в България остава неразкрито. Или поне съдените за убийството на Андрей Луканов, които получиха получиха присъди, но не влязоха в затвора, защото накрая бяха оправдани.
„Не търсете убийците на Луканов в конфликта му с „Мултигруп“, продължава да твърди Ботьо Ботев 23 години по-късно. Според него конфликтът между Андрей Луканов и Илия Павлов на среща в Москва в края на септември 1996 г. е факт. Но не това е причината за фаталния разстрел. „Това го изчистихме като версия“, казва Ботев, който поема разследването на 20-та минута след смъртта на Андрей Луканов.
Четирите куршума, които носят смърт за Луканов са изстреляни в 9,20 ч. на 2 октомври 1996 г. Никой от съседите не чува гърмежи, защото

убиецът, преоблечен в клошарски дрехи

използва заглушител. Огледът на криминалистите продължава повече от 10 часа, а пистолетът е намерен в торба, скрита зад радиатора в блок на близката улица „Димчо Дебелянов”.
Още тогава се твърди, че убиецът е напуснал страната с кораб през Варна, а ден след пристигането си в Киев е разстрелян с автомат пред вратата на дома си.
Първият пробив идва 3 години по-късно. На 23 май 1999 г. на Капитан Андреево са задържани двама украинци – Александър Акимов и Владимил Шевчук, заподозрени за смъртта на Луканов. Те посочват като извършител сънародника си Алексей Кичатов. Всички смятат, че гръмкото престъпление е разкрито, задържани са още хора. Пред съда са изправени Александър Русов, като извършител, сънародникът му Алексей Кичатов, като помагач, бившият строителен предприемач и шеф на фирма „Колонел” Ангел Василев, като поръчител, шофьорът му Юрий Ленев и племенникът му Георги Георгиев – Гопе. През 2003 г. и петимата са осъдени на доживотен затвор. Три години по-късно обаче Софийският апелативен съд ги оправдава, а през 2007 г. Върховният касационен съд постановява окончателно, че са невинни. Мотивът на висшите магистрати е, че

самопризнанията са изтръгнати с мъчения

и не са събрани достатъчно доказателства.
За Ботьо Ботев основната версия за смъртта на Луканов е, че е станал жертва на неприязън от кръга „Орион“. Неприязънта на Андрей Луканов към боса на "Орион" Румен Спасов е широко известна и особено експонирана в годината на смъртта на бившия премиер. Неприязънта изобщо не е прикривана от самия Румен Спасов. В протокол за разпит на Румен Спасов от Националната следствена служба непосредствено след убийството той заявява: "Не съжалявам за смъртта на Луканов. С него сме в неприязнени отношения. Считам, че той е отговорен за смъртта на баща ми. Но нямам връзка по отношение на извършеното убийство."
След дългогодишната работа по най-емблематичното убийство от най-новата ни история Ботьо Ботев е навързал събития от последния месец от живота на Луканов. Според него точно месец преди Луканов да бъде застрелян, на 2 септември 1996 г. бившият министър-председател се среща с тогавашния шеф на Национална служба "Сигурност" Юлий Георгиев. Босът на "Орион" предишните дни обработва Георгиев в качеството му на шеф на Национална служба „Сигурност" да проведе среща и разговор с Луканов. С оглед да се изгладят противоречията помежду им, които вредят на партията и на държавата. Румен

Спасов предлага на Луканов мир

Срещата се провежда във вилата на Манджуков в Бояна. Това е последният опит да се решат отношенията им. Луканов отказва. Точният отговор на Луканов към Юлий Георгиев е: "Иди кажи на тези мародери, че с тях в домошлук няма да влизам." За тази среща Луканов споделя със свои съпартийци. След убийството за този разговор е уведомено тогавашното ръководство на МВР, но тя не достига до разследващите. Юлий Георгиев мълчи за тази среща, като дори по време на първите два разпита въобще отрича да е имало такава среща. За първи път разказва за срещата на разпита от 8 декември 1998 година разказа всички подробности от рандевуто.
Според Ботьо Ботев Луканов бил получил одобрението на Москва да се състави ново социалистическо правителство на мястото на Жан Виденовото. Но веднага след падането от власт на Виденов, Луканов имал намерение да извади пред обществеността документи за злоупотребите на кръга "Орион", както и за връзките му с тогава управляващата БСП. Заговаря се за подготвяна папка, в която се намират всички доказателства. До ден днешен такава папка не е станала обществено достояние. През годините Ботьо Ботев е събрал информация относно доста противоречиви срещи между управляващи и боса на "Орион" Румен Спасов.
"Само ще дам един пример за мащабите на групировката "Орион", както и отношенията на групировката с властимащите. Проведена е среща на партийни функционери по отношение на проблем между Румен Спасов и Тилев. Тилев е собственикът на БЗК (Българска земеделска банка) - банката, от която Румен Спасов тегли

крупна сума и отказва да я върне

Тази среща е, за да се помиряват. Тилев иска Спасов да върне парите. Не търпи компромиси. След като заема тази твърда позиция, на следващата седмица му хвърлят граната във вилата в Бояна, след което той изчезна", обяснява Ботев.
Според него цялото разследване е било блокирано от Бойко Рашков, тогавашен шеф на Национална следствена служба. „Той беше в постоянен конфликт с ръководещите това дело. Пречеше на разследването. И разследващият прокурор по делото Олег Янев ще го потвърди", обяснява Ботьо Ботев.
Близо годзина и половина разследването рови около монтанския зърнен бос Райко Петров като поръчител на убийството на Луканов. Петров е който е дясна ръка на Румен Спасов.
По онова време става известно, че в хода на разследването се събират данни, че гражданин на бившия Съветски съюз споделил на свой близък: "Предложиха ми поръчката на убийството на Андрей Луканов." Така разследването стигнало до Райко Петров като вероятен поръчител. Петров е задържан близо година след разстрела на Луканов. Освен

близък до боса на "Орион"

Райко Петров е и приятел на тогавашния шеф на Националната следствена служба Бойко Рашков.
Ботев твърди, че докато Петров е бил подслушван двамата с Бойко Рашков постоянно ходели на лов. Според него оттам идва и цялата кавалкада с насилието по време на разпитите на Кичатов и Русов в прословутата вила в Копривщица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай