Маринов: 611 загинали на пътя през 2018 г.!

"1,300 млн. са нарушенията от водачи на пътя за 2018 г., при 6684 тежки пътни произшествия в страната близо 8500 души са били ранени. Тези цифри са наистина тревожни", отчете той

Маринов: 611 загинали на пътя през 2018 г.! | StandartNews.com

1,300 млн. са нарушенията от водачи на пътя за 2018 г., това показва, че те не са достатъчно дисциплинирани и толерантни. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на кръгла маса „Ефективни модели и инструменти за повишаване на безопасността на транспортната система“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. 

"Новосъздадената агенция започва със силен старт своето съществуване. Факт е тази международна конференция, която дава възможност да се изнесат всички гледни точки и проблеми, да поспорим ако трябва, защото не винаги по всичко ще има съгласие. Аз винаги съм бил отворен за широка основа за работа по основните проблеми“, обясни той. 

„Въпреки всички усилия, които полагаме, резултатите не са такива, каквито искаме. Всеки един случай касае човешки живот, които променя живота на цели семейства – това е много отговорна работа“, коментира вътрешният министър. 

"За 2018 г. при 6684 тежки пътни произшествия в страната загиналите са 611 човека, близо 8500 са били ранени. Тези цифри са наистина тревожни, това не е резултатът, който трябва да бъде постигнат“, посочи той, като обясни, че все пак пътните инциденти за миналата година са по-малко в сравнение с тези през 2017 г. 

”Контролът е многократно засилен. През годината са регистрирани 1,300 млн. нарушения. Това показва, че водачите, които участват в пътното движение не са на нужното ниво на дисциплинираност и толерантност към останалите участници в движението и организацията на движението“, обяви Маринов. 

„Работи се по промяна в Закона за движение по пътищата, надяваме се с тези промени да подобрим възможностите на всички институции за по-добър контрол и превенция. Идеята е пътната агенция да създава политиките и да дава насоките. Със съвместни усилия да правим добри анализи на база точна статистика за да взимаме информирани и правилни решения“, добави още той. 

Предвижда се създаване на център за обработка на нарушенията на пътя, който ще повиши 50 % ефективността на служителите в МВР, обясни още министърът. 

„В МВР се работи по изпълнение на плановете, които сме си заложили. Технологично обновяване на структурите, които контролират движението по пътищата - закупуват се нови камери, които генерират за превишаване на скоростта, както и за нарушения“, поясни той. 

„Предстои закупуването на още технически средства. Важна стъпка, която би подобрила нашата работа е създаване на единен център за обработка на нарушенията. Процедурата вече е в действия към своя краен финал. Надяваме се след успешно преминаване по процедурите за обществено обсъждане да започне изграждането на този център“, обясни вътрешният министър. 

„По наши прогнози той ще осигури 50% повишаване на ефективността на служителите, които извършват контрол на пътя. Той ще осигури повече време за контрол на пътя“, уточни Маринов. 

„Последният месец бележи едно тревожно повишение на пътно транспортните инциденти. Статистиката показва, че това са предимно млади хора – причините са несъобразена скорост, недобро владеене на превозното средство, удари в крайпътни дървета, челни сблъсъци, което показва, че имаме проблем с обучението на младите хора“, добави още вътрешният министър.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай