Лихварите, хванати в Берковица, остават в ареста

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от 2016 г.

Лихварите, хванати в Берковица, остават в ареста | StandartNews.com

Специализираният наказателен съд остави в ареста петимата, обвинени в лихварство след акция на ГДБОП.

Защитата на обвиняемите поиска мярка за неотклонение "подписка" или "парична гаранция", но съдът постанови „задържане под стража”.

Те бяха задържани в четвъртък при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в Берковица и видинското село Арчар, със съдействието на служители на Дирекция „Жандармерия“. Петимата участници в групата са в роднинска връзка и носят една и съща фамилия.

При извършените претърсвания и изземвания в къщи и автомобили на ръководителя и членовете на престъпното сдружение са намерени и иззети около 2 кг златни накити, тефтери със списъци и данни на длъжници, мастербокс с цигари без акцизен бандерол, луксозни автомобили.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от 2016 г. Занимавала се е основно с лихварска дейност, като е предоставяла на нуждаещи се кредити в различни размери срещу високи лихви - обикновено 30% месечно. В много случаи „заемодателите“ искали лихвите да се възстановяват с по 100 лв. седмично. При забавяне на вноска следвало рязко увеличаване на дълга, заплахи, физическа разправа, искания за прехвърляне на къщи и автомобили. Има данни, че участници в групата са принуждавали длъжниците си да извършват против волята им незаконни действия, докато намерят начин да се издължат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай