Кинтекс доставяли некачествено оръжие в чужбина

Утре ще решат дали да подведат под отговорност служители на фирмата

Кинтекс доставяли некачествено оръжие в чужбина | StandartNews.com

Некачествено се изпълняват доставки на оръжие от „Кинтекс“ към някои държави по света и това е причината разследващите да влязат днес в офисите на фирмата и да започнат действия, съобщи на брифинг заместник главният прокурор Иван Гешев.

„Българският производител сигурен съм съвсем случайно или поне някои от тях, да кажем, че некачествено изпълняват тези оръжейни доставки, съответно външният производител начислява съответни неустойки, които се плащат от "Кинтекс". Въпросът е, че "Кинтекс" не предприема абсолютно нищо, за да възстанови тази щета за съответното дружество "Кинтекс" като си потърси парите от съответния доставчик, с който има съответните договори. В краен резултат от това е, че голямата полза за съответните оръжейни търговци, които могат да произведат продукция с ниско качество или да не изпълнят срокове за доставка“, съобщи още зам. главният прокурор.

Той обясни, че в момента продължават действията по разследването, изземане и приобщаване на веществени доказателства, документи, електронни конфигурации, под надзора на специализираната прокуратура.

„Предмет на разследване са данни за осъществени състави на престъпленията безстопанственост и престъпен сговор. Става въпрос за делообразуване след извършвана в "Кинтекс" инспекция. В хода на инспекцията са констатирани нарушения, които според тях може би осъществяват аспект на престъпление и са изпратили инспекцията в специализираната прокуратура“, обясни той.

Утре ще се прецени дали ще бъде привлечен към наказателна отговорност някой служител на "Кинтекс", каза Иван Гешев. „Разберете тези дела са от типа, които са сложни и трябва да се анализират много документи. Не очаквайте някакъв супер бърз резултат. Щетата е за милиони“, допълни той.

Гешев каза още, че доставчиците на тази продукция основно, за които се констатират такива нарушения, са три. Той допълни, че не е запознат с резултатите от проверката на "Кинтекс" от 2017 година, но в хода на това досъдебно производство може да се констатира какво се е случило и какъв е бил предметът на проверката и разследването.

„Става въпрос за нарушения, касаещи предишното ръководство на "Кинтекс", ако мога да бъда съвсем точен. Говорим за две или три години назад. Ако се констатират и за настоящето, няма пречки да бъдат разследвани и в хода на това производство“, допълни той относно новото разследване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай