Хванаха трафиканти по време на банкет

Групата е поръчала неуспешния палеж на граничното полицейско управление във Видин

Хванаха трафиканти по време на банкет | StandartNews.com
  • Групата е поръчала неуспешния палеж на граничното полицейско управление във Видин

Група за трафик на мигранти през р. Дунав бе спирана, докато пирува на остров в реката. Това съобщи на брифинг заместник главният прокурор Иван Гешев след съвместна акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП.
Първоначално в района на Витиня е бил задържан лек автомобил с 9 мигранти – три деца, три жени и трима възрастни мъже. 7 от тях са с иракски произход, двама са иранци. Малко по-късно на остров в река Дунав е била спипана част от самата групата, която по това време имала банкет. За задържането й са използвани и катери на ГД „Гранична полиция, обясни Гешев.

„Важно е да се отбележи, че тази група е поръчала неуспешния палеж на граничното полицейско управление във Видин преди няколко месеца. Тогава бяха задържани двама от евентуалните извършители, които към момента са в следствения арест в град Видин. Тогава разполагахме с информация, че този палеж е поръчан от лидера на групата, която беше задържана днес“, допълни още той.

Иван Гешев разказа, че мигрантите са превеждани през територията на страната, настанявани са във Видин и с моторни лодки са прехвърляни отвъд Дунав в рамките на няколко минути, след което са били поемани от румънски трафиканти.

Малко по-късно новият шеф на Спедцпрокуратурата Димитър Петров ще даде подробности за тартора на трафикантите. В 15 ч. днес в Съдебната палата той и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов ще изнесат данни за задържането на ръководителя на организирана престъпна група, поръчал палежа на граничното управление във Видин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай