Ето как изглежда пратката кокаин за 70 млн.

Премиерът наредил извънредни мерки, кораби и хеликоптери търсят още дрога

Ето как изглежда пратката кокаин за 70 млн. | StandartNews.com

Над 70 милиона лева – толкова е щяла да бъде печалбата от открития кокаин в Черно море край Шабла, ако той е бил разпространяван в България. А точното му количество е 169,028 килограма. Това стана ясно по време на брифинг на МВР и прокуратурата в Каварна. 

Освен това нароктикът е бил с много голяма чистота – над 90 процента. 

"На едро в България килограм кокаин струва 80 000 лв. Тези 169 кг са на стойност 13 600 000 лв. На дребно един грам от този наркотик е 140 лв., т.е. общо е за 23 800 000 лв. В такава концентрация наркотичното вещество не се пуска на пазара, а се размесва 1:3, т.е. такава субстанция на уличния пазар би се разпространила за 71 400 000 лв", обяви шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. 

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обясни, че кокаинът е открит вчера в късния следобед на 20-ина метра от брега. Той обясни, че действията са били засилени, след като родните власти са били сигнализирани от румънски, където за по-малко от месец изплуваха две големи пратки с кокаин – едната с 1 тон, другата с 200 кг. 

"В резултат на създадената организация, вчера вечерта, при обход, граничен полицейски наряд от ГПУ- Каварна забелязва близо до брега, в района на фара на Шабла, спасителни жилетки. В рамките на предприетите действия граничните полицаи установяват, че жилетките са обвити с около 6 сака със специфично сгънати пакети, които са извадени на брега. Извършен е полеви наркотест на откритото в тях вещество, което е реагирало на кокаин. Всеки чувал е около 30 кг. Кокаинът е бил разпределен в 150 пакета. Общото му количество е 169.028 кг", обяви Иванов.

Действията в района продължават и на място е изпратен граничен полицейски кораб за обследване на района и извършване на допълнителни проверки на плавателни съдове по море. На ГКПП - Балчик и Варна са проверени всички риболовни кораби, завръщащи се на брега. Продължава претърсването на района от граничен полицейски кораб, като с разпореждане на премиера, хеликоптери на Гранична полиция и Министерството на отбраната облитат района. Съсредоточени са и полицейски сили на ОДМВР-Добрич и сили на жандармерията. Главният секретар на МВР се обърна с апел към местните граждани, ако забележат в морската зона необичайни премети, веднага да подадат сигнал на тел. 112. 

Междувременно от окръжната прокуратура в Добрич вече ръководят досъдебно производство за контрабанда на кокаин в особено големи размери, представляваща особено тежък случай – престъпление по член 242, ал. 4, във връзка с ал. 2 от Наказателния кодекс, за това че са пренесени през границата на страната без надлежно разрешение наркотични вещества. Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай