И антимафиот обвинен за такса "Спокойствие"

Предупреждавал соцствениците на магазини при проверки за ментета

И антимафиот обвинен за такса "Спокойствие" | StandartNews.com

И антимафиот е обвинен заедно четиримата полицаи от 4 районно управление в София за събирането на такса "спокойствие". Това съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев на специален брифинг в Съдебната палата.

Полицаят от ГДБОП предупреждавал собственици на магазини за предстоящи проверки за продажба на ментета. Документирани и доказани са няколко такива случая. Работните обвинения към антимафиота са за участие в организираната престъпна група и за лично укривателство.


"В резултат на проведените действия от „Вътрешна сигурност“ на МВР и на действия по разследването от следователи и прокурори са събрани достатъчно доказателства и вчера беше привлечено като обвиняем още едно лице", обясни Гешев.
„Към момента това лице не е служител на 4 РУ. От около година или по-малко е служител на ГДБОП“, каза Гешев. И допълни: „Дейността му, за която е привлечен към наказателна отговорност, няма нищо общо с дейността му в ГДБОП“.

„Четири лица от 4 РУ бяха привлечени в качество на обвиняеми за участие и водене на организирана престъпна група за извършване на корупционни престъпления. На някои от тях обвинението е и за вторични престъпления, подкуп. Три от лицата в момента са с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Едно от лицата е със мярка парична гаранция, предвид здравословното му състояние“, припомни зам.-главният прокурор.

На 23 януари бяха задържани петима служители от сектор „Икономическа полиция“ към столичното 4-то Районно полицейско управление на МВР. Полицаите са изнудвали дребни търговци да плащат такса „спокойствие“, да възпрепятстват проверки и да ги предупреждават за бъдещи такива. Единият от задържаните заема ръководна позиция. Сигналът за рекета е подаден от търговци, за които исканите суми са били непосилни за плащане, припомни агенция "Фокус".
Прокуратурата повдигна обвинение на четирима от петимата задържани за участие и ръководене на организирана престъпна група, търговия с влияние и измама. Изпълняващият функциите административен ръководител на Специализираната прокуратура прокурор Димитър Петров посочи, че полицаите са задържани в момент на получаване на 2000 лева, като уговорката е била да получат 2000 евро. Йерархията на групата е следвала йерархията на структурата. В схемата не са участвали по-млади служители. Събрани са множество доказателства, разпитани са свидетели. Димитър Петров обясни, че групата е събирала суми от автокъщи и наргиле барове, членовете й са пазарували без да плащат. Информацията за арогантното поведение на служителите е получена през ноември миналата година. Според данните на Прокуратурата групата е действала от началото на 2017 г. Оперативна информация в Дирекция „Вътрешна сигурност“ има от септември-октомври миналата година. Ръководител на групата е бил ръководен служител на Второ РУ, преминал през доста ръководни постове в МВР.

Вътрешният министър Младен Маринов коментира в парламента, че в 4-то РУ е имало и служители, които са склонявани към изнудване, но не са се поддали. Министърът изтъкна, че голяма част от сигналите за корупция и натиск тръгват от самите областни дирекции, което говори, че вътре в системата има импулс за справяне с тези, които не работят съгласно закона, съобщи още "Фокус".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай