Докараха Очите в София с турски самолет (ОБНОВЕНА)

Той бе обявен за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол на 2 август 2018 г.

Докараха Очите в София с турски самолет (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Под засилена охрана Димитър Желязков – Митьо Очите пристигна на летище София с полет от Истанбул.

Митьо Очите беше предаден на представители на съдебна охрана на летището в града на Босфора. Той беше обявен за международни издирване с червена бюлетина на Интерпол на 2 август миналата година.

След кацането си Митьо Очите под засилена охрана ще бъде откаран в Националното следствие и най-вероятно ще му бъда поискана мярка задържане под стража.

На 2 август 2018 г. при зрелищна акция на МВР беше разбита група за рекет, палежи и побоища, оглавявана от Димитър Желязков. Той не беше задържан. В хода на разследването стана ясно, че в групата на Митьо Очите участват и общински съветници от Несебър и Бургас. Единият от тях е Бенчо Бенчев от Бургас, който беше задържан, а след това пуснат под парична гаранция от 50 000 лева. Общинарят стана клиент на прокуратурата за това, че е укрил в Турция и Гърция несебърския бос Димитър Желязков.

Част от престъпната група на Димитър Желязков – Очите е и общинският съветник от Несебър Пейко Янков. Според прокуратурата, Пейко Янков е участвал в изнудване, за което се събират данни вече 2 години, както за палеж и участие в организирана престъпна група. Общинският съветник от Несебър беше последният задържан по разследването за престъпната група на Желязков, като Янков се предаде сам на властите.

На 4 август 2018 г. Митьо Очите беше задържан от турските власти в град Истанбул. в изпълнение на молба за неговото международно издирване и задържане за целите на наказателното му преследване в България по наказателно производство на Специализираната прокуратура. В срока на задържането му главният прокурор отправи молба за екстрадиция на Желязков в съответствие с Европейската конвенция за екстрадиция, която е уважена от турските власти. 

На 13 февруари 2019 г. стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е уведомен официално, че турските съдебни власти са уважили искането му за екстрадиция на Димитър Желязков от  Турция в България. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай