До 8 г. затвор за откраднатите картини на Майстора

Не можах да устоя, купих платна, каза антикварят Божидар Нейков

До 8 г. затвор за откраднатите картини на Майстора | StandartNews.com
  • Не можах да устоя, купих платна, каза антикварят Божидар Нейков

До 8 г. затвор могат да получат извършителите на най-мащабната кражба на произведения на изкуството у нас през последните години. Това заяви началникът на сектор „Престъпления с културно-исторически ценности” в Националната полиция Ангел Папалезов в студиото на „Тази събота” по бТВ ден след откриването на повечето от изчезналите картини на Владимир Димитров – Майстора и Димитър Киров.

„Няма повреди по картините, няма увреждания при кражбата и при самото транспортиране при крадците и последващите продавачи”, посочи Папалезов. Само една картина все още не е открита.

Двамата крадци, които все още се издирват, са продали за 2-3000 лв. цялата си плячка, а през човек, известен като Наско Дългия картините се оказали у антикваря Божидар Нейков.

„Крадените картини са предлагани на няколко търговци в София, повечето отказали. Божидар Нейков обаче се изкушил и от своя страна тръгнал да ги продава на други хора. Те се стреснали от медийния шум и, страхувайки се да не загубят още повече пари и да загубят имиджа си на търговци, ни съдействаха”, разказа Папалезов.

Нейков е разследван и по-рано - пак за проблеми с картини, обсебвания, фалшификации – нормалните проблеми в арт бизнеса, каза още полицаят. Тепърва прокурорът ще решава дали да повдигне на него и на Дългия обвинения.

Паплезов подчерта, че археологическите находки намират пазар и в чужбина, докато повечето произведения на българското изобразително изкуство се продават на добра цена само в рамките на нашата страна.

 Видях картините и получих желанието да ги имам. Разпознах, че са хубави картини – картини на Майстора, никой не би изпуснал, който разбира”, заяви ден па-рано антикварят Божидар Нейков пред бТВ. Той твърди, че купил творбите на 2 януари от друг антиквар, когото познавал от години. Нейков казва, че му поискали 12 000 лева, но в крайна сметка дал 8000 за всички платна. „Само за портрета на Вера човек би дал и повече пари, но след като не ми иска повече, защо трябва да се натискам. Може би някои от тях щях да продам, не бих ги задържал всичките. Не мога да събирам купища картини тук”, допълни антикварят. Той твърди, че едва на 4 януари сутринта разбрал, че картините са крадени.

Божидар Нейков ФОТО: бТВ

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай