ДАНС нахлу в ДАИ-Пловдив

Рушвет, поискан от голяма транспортна фирма е станал причина за разследването

ДАНС нахлу в ДАИ-Пловдив | StandartNews.com

Рушвет, поискан от голяма транспортна фирма е станал причина за разследването на ДАНС в Държавна агенция "Автомобилна администрация" в Пловдив, пише "Канал 3". 

Преди два месеца служител от ръководството на ДАИ е поискал рекордна сума, за да прикрие нарушения, които биха довели до отнемането на лиценза й. Собственикът на компанията е подал сигнал в ДАНС и служители на агенцията са поставили въпросния служител под наблюдение.

Днес сутринта операцията е стартирала с обиски и претърсвания в кабинетите на ръководството на ДАИ в сградата на Автотраспорт на Сточна гара. Разпитани са част от служителите на пловдивската структура. Освен това на база на отменени наказателни постановления в ДАНС са извикани и разпитани собственици на транспортни фирми. На техни фирми са били съставяни актове, а след това по една или друга причина тези актове са били отменени. Основният въпрос е как са били мотивирани служителите да се откажат от първоначалните си констатации. 

Според запознати от транспортния бранш в Пловдив в местната структура на ДАИ е имало порочна практика броят на установените нарушения да се мултиплицира и това да бъде причина за евентуално отнемане на лиценза. Например на камион, който се е движел с развалена тахошайба в рамките на месец се съставя акт не за 1, а за 30 нарушения. Така служителите на ДАИ имат право да поискат отнемане на лиценза на компанията, с чийто лиценз се движи камионът. А за да запази разрешителното си, собственикът на фирмата трябва да потърси неофициални и заобиколни начини "да си реши проблема".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай