Черен петък е! Пазете се от джебчии в магазините!

Големите разпродажби са сред най-предпочитаните дни за атаки от джебчии

Черен петък е! Пазете се от джебчии в магазините! | StandartNews.com

Джебчии ще вършеят днес из магазините в цялата страна по време на традиционния Черен петък, предупредиха от полицията. По традиция в деня на голямото пазаруване всички големи пазари, тържища и молове са щурмувани от орди ловки крадци, които дебнат разсеяните купувачи. Охраната успява да залови много малка част от джебчиите.

Едва 22% от извършените джебчийски кражби са разкрити, показват данни от Главна дирекция „Национална полиция“. Престъпленията от този вид бележат значителен спад от 33% от началото на годината до края на месец октомври. Броят им за този период е 850, в сравнение с 1272 от първите десет месеца на 2018 г. Въпреки това обаче разкриваемостта остава обидно ниска.

Причината за това е, че трудно може да се докаже извършителят на криминалното деяние. Джебчиите действат тихомълком и трябва да бъдат хванати в момента, в който отнемат портмонето или чантата на жертвата, а когато бъдат заловени, заявяват, че са намерили парите на земята и органите на реда не могат да докажат по никакъв начин, че това не е вярно. Най-често този вид кражби се извършват на места като молове, големи магазини, пазари, обществения градски транспорт, също и в заведения, където се краде от оставени на закачалка без охрана връхни дрехи или чанти.

Големите разпродажби като „Черен петък“ са сред най-предпочитаните дни за атаки от джебчии, които се възползват от навалицата, както и от разсеяността и невниманието на хората около празниците. От полицията подчертават, че джебчийските кражби се извършват по всяко време на годината и на всяко място, но е факт, че струпване на подобни престъпление има най-вече при тълпи в търговски обекти и храмове около християнските празници като Коледа и Великден. Те очакват, че потребителите носят големи суми пари в себе си за подаръци за близките си. Празничното настроение и коледните емоции също така намаляват бдителността на гражданите, като от това може да се възползват именно джебчиите, предупреждават от полицията.

Най-много подобни кражби се регистрират в София, Бургас, Велико Търново, Пловдив и Русе, а често извършителите не се различават от обикновените клиенти в търговските обекти. Крадците най-често са от провинцията или от други балкански държави, но престъпната си дейност извършват предимно в столицата и по-големите градове.

От полицията съветват гражданите да имат постоянен надзор над личните си вещи, за да се избегнат подобни кражби. Те препоръчват на хората да не си записват на лист и да не носят ПИН кодовете си в чантата или в портмонето, където държат дебитните или кредитните си карти. Съветва се да не се използват цифри от ЕГН-то за ПИН код, защото крадците се възползват и от останалите документи в портмонето, като често те пробват комбинации от цифрите от ЕГН, за да отключат картата и да теглят пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай