Бунт в Кърнаре заради изстъпления на роми, искат да им бутат къщите

20 души потрошили с брадви и колове заведение в центъра, не им сервирали заради семейно парти

Бунт в Кърнаре заради изстъпления на роми, искат да им бутат къщите | StandartNews.com

Десетки жители на Кърнаре излязоха на протест заради изстъпления на местни роми, които снощи потрошиха заведение в центъра на селото. . Екшънът се разиграл около 23.00 часа.

Няколко млади роми поискали да влязат в заведението на Георги Алексиев, за да пият бира. Кафенето обаче било затворено, в него имало семейно парти за дъщерята на собственика, която била абитуриентка. Няколко пъти на ромите е било обяснено, че заведението не работи с посетители.

Ромите побеснели от отказа да бъдат обслужени. Само няколко минути след това пред заведението пристигнала група от 20 младежи, въоръжени с големи ножовеи брадви. Начело бил 30-годишен мъж от махалата, който командвал бандата. С колове и камъни те потрошили заведението.

 Арестуван е 30-годишният Илиян Янков - тартор на групата нападатели. Той е безработен, както и повечето от живеещите в ромската махала. Само трима от ромите в Кърнаре работят, останалите живеят от социални помощи.

Искаме ромските къщи, които са подобни на землянки да бъдат премахнати, гледката там е непоносима заяви участници в протеста пред "Марица". От десетилетия гледката в махалата всява ужас. Освен това само трима човека от всичките над 400 роми, които живеят в Кърнаре, работят. Останалите са на социални помощи.

Местните хора не приеха обяснението, че ромите ходили с ножове, понеже излизали в гората и по полето и ги носили, за да си помагат в работата или да се предпазят.

"Възмутен съм от това, което се случва. Подобна проява ни е за първи път, въпреки че половината село е ромско. Не вярвам ситуацията да достигне мащабите на Войводиново", заяви пред БНР кметът на Кърнаре Боньо Бонев.

"Нападнаха баща ми, той е с рана на ръката. Жена ми е бременна в четвъртия месец и беше в заведението в същия момент. Бяха се скрили с другите жени в ъгъла. Заради един стрес можеха да станат толкова поражения”, разказа синът на пострадалия – Николай Божков пред "Трафик Нюз".

Жителите на Кърнаре направиха мирно шествие до ромската махала и поискаха незаконните постройки в селото да бъдат съборени.

"Те са длъжни да спазват законите на държавата както ние българите ги спазваме, никой не е казал да не живеят, но да живеят и да спазват законите.Има закони в тази държава да се спазват от всички", разказа Христина Рашкова, която беше една от протестиращите. 

"Ако са незаконни тези къщи, да се търси начин държавата да ги бутне", казва Ивана Харалампиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай