Божков показа как уж раздавал подкупи

Но не признава директно, че е давал рушвети

Божков показа как уж раздавал подкупи | StandartNews.com

Поредна порция кьорфишеци пусна в интернет пространството ширещият се в лукс олигарх Васил Божков, който се забавлява в Дубай, докато прокуратурата у нас го резследва за многобройните му престъпления, коментира тази сутрин "Монитор". 

„Божка, лъжеш яко. Поне го направи като хората да изглежда достоверно. Знам, че ти е тъпо, че си изгонен в Дубай, ама пий едно коктейлче, успокой нервите и си припомни как преди искаше по 50% от печалбата на казина, които не са твои”. Такъв коментар пусна потребителка на Фейсбук под поредната порция „разкрития” на олигарха Васил Божков, който при 18 предявени срещу него обвинения, продължава да се укрива в Дубай и да облъчва публичното пространство с бомбастични „признания”.

След понеделнишката му дубайска приказка, в която се представи за Али Баба, олигархът беглец размята порция бордера, от които се вижда, че е теглил и харчил пари на разсипия. Божков, който е наясно, че според родното законодателство даването на подкупи е наказуемо, не признава в прав текст, че е разпределял рушвети, но се опитва витиевато да направи внушението, че е бил рекетиран от държавата. Защо обаче да не допуснем, че въпросните пари, за които бизнесменът си признава, че е харчил с широки пръсти, не са били предназначени за осигуряването на медиен комфорт, след като вече стана ясно, че той е спонсорирал цяла телевизия с тази цел?

Хазартният бос вече е видимо изнервен, след като започна да вади документи и да ги ползва за мръсните си внушения срещу държавата, която го погна за престъпленията му. Бизнесменът с криминално минало има в досието си цяла колекция от обвинения, сред които такива за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред, ръководене на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба, а в отделно досъдебно производство се води разследване срещу него за принуда, убийства и изнасилвания. Комисията по хазарта състави актове на хазартните фирми на Васил Божков. Актовете са за 700 млн. лв. за неплатени такси към държавата. Оказа се, че с тези пари хазартния бос се е отдавал на фантастични приключения в перлата на френските ски курорти Куршевел. Вместо да плати на държавата дължимото, Божков е пръскал около милион евро на седмица. Уединявал се е с компании от жени и мъже в луксозното шале (хижа) "Еделвайс", което може да бъде наето срещу 500 000 евро за едва седем дни. Още толкова пари е ръсил за наемане на персонал и зареждане с шампанско, черен хайвер и скариди. В разкошния ски оазис Божков и гостите му са се отдавали на приключения и в СПА комплекса, който е снабден с 13-метров басейн, джакузи последен писък на технологиите и собствен водопад.

Стана известно още, че Божков се е глезил с отбрани плеймейтки сред лукса на най-прочутата яхта  "Малтийският сокол" (Maltese Falcon). Великолепната 88 метрова яхта на стойност над 160 милиона долара е една от перлите в колекцията от скъпи играчки на обвинения в 11 тежки престъпления бизнесмен. Освен това твърдящият, че е чист като сълза бизнесмен, е разполагал и с чисто нов магалуксозен самолет за 45 милиона Bombardier Global 5000, който се слави като едно от най-луксозните изпълнения на въздухоплавателни средства в света.

В понеделник управителят на „Национална лотария“ опроверга олигарха Божков за твърдението му, че „Национална лотария“ била плащала подкупи. Пред „Телеграф Медиа“ изпълнителният директор на фирмата Димитър Ганев, който заедно с брат си Милен Ганев държат и 44% от собствеността на дружеството, опроверга лъжите на олигарха беглец. Който междувременно обеща втори епизод от комикса, в който очакваме да го видим в ролята на Шехерезада.

Припомняме, че през февруари при претърсвания и изземвания в офис на ул. „Московска“ 43 в столицата, където е офисът на Васил Божков, бе намерено огнестрелно оръжие, както и грижливо съхранявана в заключена каса оригинална регистрационна бланка за криминалистическа регистрация - образец №5 на лицето В.Б. На бланката са нанесени криминална регистрация, както и две присъди – от 1979 г. за извършването на незаконна към онзи момент хазартна дейност и от 1982 г. за нанасяне на средна телесна повреда. Наличен е и мастилен дактилоскопски отпечатък на лицето Васил Божков върху предвиденото за това място на бланката. Назначената по случая проверка установи, че бланката е оригинална и Божков действително е криминален тип. Новата Шехерезада обаче не желае да коментира всичко това. Предпочита да облъчва публичното пространство с твърдения, които доказват само едно - безогледното харчене на пари с недоказан произход от страна на олигарха беглец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай