Българин закопчан в САЩ за фалшива криптовалута

Измамата е за милиарди долари

Българин закопчан в САЩ за фалшива криптовалута | StandartNews.com

Български гражданин е арестуван на летището в Лос Анджелис за организирането на финансова пирамида и продажба на фалшива криптовалута - OneCoin, съобщи федералният прокурор на Манхатън, цитиран от БНТ. Измамата на сънародника ни Константин Игнатов се измерва в милиарди долари.

Фалшивата криптовалута е създадена през 2014 г. в България с намерение от самото начало за прихващане на част от средствата на потребителите, се казва в обвинителния акт, публикуван от властите. След превода възстановяване на сумите е практически невъзможно.

Създателите са предлагали бонуси на потребители, които привличат и други, което е позволило разрастване на измамната схема. В капана са паднали инвеститори от Китай, Съединените щати и Европа. OneCoin не е имала класическата архитектура за криптовалута, която се основава на непробиваем регистър на трансакциите.

Печалбите на фирма OneCoin между края на 2014 г. и есента на 2016 г. възлизат на 2,2 милиарда долара. Следователите са открили милиард и 200 милиона долара, инвестирани в криптовалутата-менте, като значителна част от парите е била изпрана през финансови институции в поне 21 страни. Фирмата е създадена в София от 33-годишната Ружа Игнатова. След нейното бягство и укриване контролът поема нейният брат Константин.

В края на февруари той пристига в Съединените щати за да се срещне с посредници за промоцията на OneCoin. Накрая е арестуван в Лос Анджелис на 6 март. Ще бъде изправен пред федерален съдия в Манхатън, на още неопределена дата. Освен Ружа и Константин Игнатови по случая е обвинен и американски адвокат, заподозрян, че е участвал в изпирането на 400 милиона долара от OneCoin. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай