Бивше ченге: Обирите са очаквана тенденция

В голяма степен приватизацията у нас е била престъпна, смята Тихомир Стойчев

Бивше ченге: Обирите са очаквана тенденция | StandartNews.com

Серията от обири на банки и други търговски обекти в последно време, както и ръстът на битовата престъпност са съвсем очаквани тенденции, защото престъпността е профил на обществото, смята Тихомир Стойчев, бивш директор на ЦСБОП.

„Престъпност винаги е имало и ще има. Никой не може да се справи докрай с нея. Проблемът беше, че трябваше да ограничим организираната престъпност, а не да налеем в нея възможности“, каза Стойчев.

По думите му сме залитнали да правим звена за вътрешен контрол, а е трябвало да бъдат оставени да функционират, по начина по който ги е заварил прехода. "Те бяха ефективни", заяви Стойчев пред бТВ.

"Обслужваше се интересът на политическата класа, а не сигурността на обществото. Имаше сектори и се наблюдаваше банковото дело. Службите загубиха своята ефективност. Сектор "сигурност" се отслаби нарочно", заяви той.

Попитан за проверката на сделките на приватизацията, Стойчев обяви, че в голяма степен приватизацията у нас е била престъпна. Но Стойчев не очаква да бъдат намерени. Той бе категоричен, че структурите за сигурност у нас нарочно са отслабени, за да се проведе приватизацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай