Арестуваха Жоро Шопа в Испания

Георги Семерджиев е задържан заради укриването на Ветко и Маринела Арабаджиеви

Арестуваха Жоро Шопа в Испания | StandartNews.com

Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа отново е арестуван в Испания. Този път по искане на България, съобщава БНТ. 

Според националната медия това е станало с Европейска заповед за арест, издадена от България, след като Софийската районна прокуратура, задочно му е повдигнала обвинение за укривателството на Ветко и Маринела Арабаджиев. 

Укриващите се половин година съпрузи бяха заловени в дома на Семерджиев в Кабрера де Мар край Барселона на 7 март сутринта. Първоначално той бе задържан от испанската полиция заради заповед за арест, издадена от Швейцария. Впоследствие швейцарските власти обаче отмениха заповедта и той бе пуснат, но междувременно от родната прокуратура обявиха, че ще му повдигнат обвинение за укриването на Арабаджиеви.

"Днес в 10:45 испанските власти са го установили в Барселона и при полицейска проверка е задържан. В момента е в ареста", заяви на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

"Имаме официално потвърждение за задържането в съответствие с европейската заповед за арест. В 5-дневен срок следва българските власти да преведат европейската заповед на испански и да я изпратят до Испания. Това вече е факт, като предстои само да бъде предадена на на съответния орган", каза още тя и уточни, че по информация на испанската полиция Семерджиев е "задържан при полицейска операция и проверка в Барселона".

"Не ми е известно да е имало разследвания, по които е бил издирван", добави Арнаудова относно това дали Жоро Шопа е бил издирван и от други държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай