9 г. затвор за смъртта на бременна жена и мъжа й на пътя

Украинецът Станислав Пислар ще лежи в затвора...

9 г. затвор за смъртта на бременна жена и мъжа й на пътя | StandartNews.com

Окръжният съд в Пловдив постанови ефективна присъда от девет години при първоначален общ режим на украинския гражданин Станислав Пислар заради катастрофа, в която загинаха млад мъж и бременна жена.

Пислар беше признат за виновен в това, че на 28 май 2018 г. на автомагистрала "Тракия" близо до Пловдив е нарушил като водач на товарен автомобил влекач с ремарке правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на двамата. Тестът за наркотици на водача е показал наличие на тетрахидроканабинол - марихуана. Съдът лиши Пислар и от правото да управлява автомобил в продължение на десет години.

До фаталния инцидент се стига, след като водачът не е наблюдавал внимателно пътната обстановка пред себе си и се е разсеял, прие съдът. Тогава по магистралата е имало ремонтни дейности, обозначени със съответната сигнализация. Максимално допустимата скорост в участъка е била 90 км/ч и движението е било насочвано в лявата лента.

Преди участъка в дясната лента е било паркирано ремарке с мигаща светлинна сигнализация, но подсъдимият не е съобразил поведението си с указанията и не насочил своевременно автомобила в лявата лента. Не намалил и скоростта и ударил ремаркето със светлинната сигнализация, след което рязко завил наляво, изгубил контрол върху автомобила и разрушил предпазната мантинела. Следва удар с автомобила на жертвите, които са се движели със 123 км/ч и са загинали на място.

Присъдата подлежи на протест и обжалване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай