България в чуждестранните медии

България в чуждестранните медии | StandartNews.com

Белгийските вестници „Де Морхен” и “Хет Лаатсте Нюз” цитират опасенията на Москва, че с базите в България и Турция, с противоракетната система в Чехия и с военната помощ за Грузия САЩ затягат военната примка около Русия. Същата тема присъства в кореспонденции на турския “Хюриет”, на Франс Прес и “Интернешънъл Хералд Трибюн”, който споменава още за наплива на българи и румънци към Италия. Порталът “Търкиш Прес” пише за българо-турско военно учение по границата между двете страни, а руският “Комсомолская Правда” и македонската агенция Макфакс се спират на темата за входните визи, които България изисква от техните граждани.

 Пак Макфакс пише за предстоящата среща на високо равнище между балканските държави в българския град Поморие, където засега не се очаквали разговори между македонската и гръцката делегация по спора за името. За срещата в Поморие съобщават и осведомителните агенции, а британското списание “Икономист” споменава България в една обзорна статия по повод изборите в Сърбия.

 Порталът “Перу 21” и редица други перуански медии споменават българския президент Първанов като един от участниците в срещата на високо равнище ЕС-Латинска Америка.

Информационният портал “Дер Вестен” пише за сътрудничеството между европейските страни, включително и България, в борбата срещу тероризма. Това е и една от темите на германския вътрешен министър Шойбле, който днес е на посещение в София – за това информират агенциите.

Австрийското радио ОРФ излъчи материал за българските журналистки, наградени с отличието за свобода на печата.

ДПА и други медии се спират на ръста на инфлацията в България, а виенският “Дер Щандард” отбелязва, че в страни като България и Македония бизнесът се прави по различен начин, че там много важни са личните контакти. За перспективите на единната европейска валута, включително и в България, пише швейцарският “Нойе Цюрхер Цайтунг”.

„Визия за бъдещето – автомобили от България” – под това заглавие австрийският “Ди Пресе” съобщава за плановете на един ловешки милионерда сглобява евтини китайски джипове в своя град. „Българите искат да купят цигарена фабрика в Босна” – изнася в заглавие друг австрийски вестник, “Виртшафтсблат”. Няколко електронни медии съобщават, че българското правителство е продало 70 процента от дяловете във фирмата за търговско корабоплаване на консорциум начело с германска компания.

Дни на България и Румъния ще се проведат в Търговско-промишлената камара на Магдебург в края на месеца, информират германски новинарски служби.

Холандският портал Нюз съобщава, че в холандския град Дордрехт пристига делегация от побратимения български град Варна.

В германския “Зюддойче Цайтунг” е публикувана рецензия за последната пиеса на българо-австрийския автор Димитре Динев, а в германския “Франкенфпост” става дума за произведението на българската скулпторка Бора Петкова, изложено в град Хоф.

Сред спортните новини, свързани с България, отново преобладават предположенията за бъдещето на футболиста Димитър Бербатов, който ще напусне лондонския Тотнъм, и за майсторския шах-турнир в София. “Чайна Пост” и японският “Майничи Дейли” отново хвалят българския сумист Николай Махлянов-Котоошу, а германският “Фолксщиме” отбелязва тазвечершната боксова среща между германката Рамона Кюне и българката Галина Колева.

 По Дойче Веле

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай