Македония с ново правителство до 2 август

Избори при комшиите

Македония с ново правителство до 2 август    | StandartNews.com

Македония ще състави ново правителство най-вероятно преди 2 август, пише днес македонският вестник „Нова Македония”. В случай че няма повторно гласуване след изборите на 1 юни, което драстично би повлияло на изборните резултати, парламентът ще бъде конституиран до края на юни, а преди Илинден би трябвало да бъде готово новото правителство. От 2 юни ще започне да тече срокът от 20 дни, в който парламентът трябва да свика учредително заседание. След това президентът в срок от 10 дни трябва да връчи мандат за съставяне на ново правителство на председателя на партията, която получи мнозинство в парламента. Най-късно до 10 юли ще се знае името на бъдещия премиер, а имената на министрите ще станат известни около 2 август, пише вестникът.

 Кой за кого гласува в Македония   

Македонските граждани на възраст от 20 до 45 години са решаващият фактор на изборите, смятат анализаторите. Те обаче предупреждават, че избирателите на възраст до 30 години са по-инертни и повече се колебаят, заради което често не гласуват, а това значително влияе върху избирателната активност, пише днес македонският вестник „Време”.
Статистиката сочи, че пенсионерите, които преди изборите през 2006 г. предпочитаха предимно Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/, сега все повече се ориентират към ВМРО-ДПМНЕ. Причината за това може да се търси в увеличението на пенсиите и намалените цени на лекарствата.
Студентите и младите хора на възраст от 18 до 25 години предимно са за десницата, а тези на средна възраст препрочитат лявата политическа опция.

В албанския политически блок младите хора до 30 години и пенсионерите все повече се ориентират към Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/, а хората на възраст от 30 до 50 години по-често избират Демократическата партия на албанците /ДПА/.
Според проучванията повечето хора с по-ниско образование, с основно или средно, подкрепят ВМРО-ДПМНЕ, докато онези с висше образование гласуват повече за политиката на социалдемократите. Подобна е ситуацията и при ДСИ и ДПА, като за ДСИ гласуват доста от избирателите с по-ниско образование.

АСН

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай