Здравната вноска става 8% от 1 януари

От догодина здравното осигуряване ще се демонополизира

Здравната вноска става 8% от 1 януари | StandartNews.com

От началото на следващата година ще стартира процесът на демонополизация и съществено повишаване на финансирането на здравната система, реши политическият съвет на управляващата коалиция. Демонополизацията  ще се извършва на принципа на солидарността и максимална защита на всички социални групи в риск. Ще бъдат създадени Гаранционен и Солидарен фонд, които да осигурят финансовата стабилност в здравеопазването и достъпът на всички социални групи, вкл. деца, пенсионери, групи в риск. Въвеждането на Национална здравна карта ще гарантира необходимия брой легла по видове клинични пътеки, броя специалисти и общопрактикуващи лекари спрямо населението на даден регион. Тя ще бъде задължителна за лицензираните фондове в системата на задължителното здравно осигуряване.

Успоредно с това, в системата ще влязат повече средства (около 0,9-1 млрд. лв.), които ще са от увеличената здравна вноска. От 1 януари 2009 г. тя ще стане 8% при 6% сега. Увеличението няма да е за сметка на общата данъчно-осигурителна тежест, тъй като ще бъде компенсирано от преразпределение на други осигурителни вноски. Предвижда се от началото на следващата година да се премахне и потребителската такса.

Конкуренцията на пазара на здравноосигурителните и медицинските услуги ще бъде контролирана чрез строги критерии за лицензиране на здравноосигурителните фондове. Всяка година Министерството на здравеопазването ще определя пределни цени за медицинските услуги, като ще бъдат забранени доплащанията, вкл. за избор на медицински специалист и екип, и допълнителните здравни осигуровки на медицински дейности от основния здравноосигурителен пакет. Фондовете ще могат да предлагат и допълнителен здравноосигурителен пакет при допълнителни осигуровки. В него обаче не могат да се включват животоспасяващи и животоподдържащи лекарства.

От 1 юли 2008  г. ще бъдат въведени мениджърските договори в лечебните заведения. Те ще са обвързани с ефективността на медицинските дейности, финансовата целесъобразност и дисциплина.

Всеки пациент ще има право лично да избира всяка година здравноосигурителния си фонд, като законодателно ще бъде регламентирана забраната за корпоративни записвания. Ще бъдат въведени задължителни стандарти за качество.

АСН

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай