Световната криза сви печалбите на банките

Скъпите пари принудиха някои трезори да намалят кредитите

Световната криза сви печалбите на банките | StandartNews.com
Световната финансова криза сви печалбите и на някои банки у нас. Макар и нито един трезор да не е пряко засегнат от проблемите, ударили САЩ и Европа, забавянето на ръста е факт. Почти 359 млн. лв. печалба са генерирали родните трезори само за първите 3 месеца на годината. Увеличението спрямо първото тримесечие на 2007 г. е малко над 50 на сто. В челните места няма промени. На първо място остава УниКредит Булбанк с резултат от 79,6 млн. лв. При нея обаче ръстът на печалбата е доста под средния за системата - 29 на сто. Втора остава Банка ДСК с 58,33 млн. лв. и ръст от 56 на сто. Трета е ОББ с малко над 52 млн. лв. Следващи в челната петица са Райфайзенбанк и Юробанк И Еф Джи. При тях ръстовете са впечатляващи - 104% (34,4 млн. лв. печалба) и 181% (26 млн. лв. печалба), като при втората се дължи освен на засиленото кредитиране, така и на сливането с ДЗИ Банк.
На фона на загубите на най-големите трезори в Европа родните се справят значително по-добре. Това се дължи на факта, че техните банки майки не са засегнати от ипотечната криза, тъй като не са влагали на щатския вторичен пазар на ипотеки. Въпреки това обаче финансирането на родните трезори се оскъпи, което ги принуди да намалят кредитите в последните месеци и да започнат сериозна битка за привличане на депозити от граждани и фирми.
Засилената конкуренция вероятно е причина и за появилите се слухове, че някои трезори имат проблеми с ликвидността. Интернет форуми разнищваха състоянието на Първа инвестиционна банка. Според отчета на БНБ тя е на 6-о място по печалба за тримесечието. Финансовият й резултат е 15 млн. лв., което е ръст от 49 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай