Жертви след 6,1 по Рихтер в Япония

Жертви след 6,1 по Рихтер в Япония | StandartNews.com

Най-малко трима души са в списъка на загиналите при силното земетресение, което стана в понеделник в югозападната част на главния японски остров Хоншу. Загиналите са 9-годишно момиче и двама възрастни на по 80 години. Срутени стени станаха причина за гибелта на момичето и единият възрастен. Върху другия паднали мебели, съобщи Ен Ейч Кей.

Магнитудът на труса бе коригиран нагоре до 6,1. Магнитудът на труса бе коригиран нагоре до 6,1. / БГНЕС В различни райони на югозападната част на остров Хоншу бяха ранени над 40 души. Около 20 са били блокирани в асансьори, спрели поради стихийното бедствие. Спрени са над 60 високоскоростни влака на най-оживената в Япония железопътна линия от Токио до Осака. Парализирано е движението и по други железопътни трасета, както и на много участъци по автомагистралите. Около 100 хиляди абонати са без газ. В град Такацуки се скъса водопровод и заля улиците. Временно спря да работи и основния завод за сглобяване на компанията "Хонда" (Honda Motor) в префектура Мие и Мицубиши ("Хонда") в префектуре Миэ и Мицубиши (Mitsubishi Motors) в префектури Киото и Шига. В най-пострадалата префектура Осака централното електрозахранване бе възстановено. След проверка на пистите започнаха отново да работя всички летища в региона на бедствието. Няма щети в ядрените електроцентрали.

Сеизмолозите коригираха данните за земетресението. Според уточнената информация магнитудът му е 6,1, а не 5,9, както се съобщаваше по-рано или дори 5,3, според Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Огнището е на 13 км дълбочина в северната част на префектура Осака. Правителството в Токио създаде кризисен щаб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай