Започна делото срещу протестиращи от Таксим

Започна делото срещу протестиращи от Таксим | StandartNews.com

Истанбул. Повече от две дузини турски активисти, които подмогнаха началото на масовите антиправителствени протести в Турция миналата година, ще бъдат изправени пред съда в четвъртък, което критиците наричат ​​още един опит от страна на властите да смажат несъгласието с правителството на Реджеп Тайип Ердоган, предаде АФП.

Лекари, архитекти и инженери са сред 26-те души, определени да бъдат съдени заради ролята им в протестите, като всеки го очаква до 29 години затвор, ако бъде признат за виновен за редица обвинения, включително основаването на престъпен синдикат, нарушаване на обществения ред и организиране на незаконни протести чрез социалните медии.

Безредиците избухнаха след обявяването на плановете за застроявато на парка Гези в Истанбул, един от последните останали зелени пространства в централната част на града.

Демонстрациите бързо обхванаха цялата страна и се превърнаха в протест срещу правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Мюджела Япъджъ, която е генерален секретар на Истанбулската камара на архитектите, е един от ключовите обвиняеми. Пред Агенция Франс прес тя каза, че е била арестувана, а в полицейския участък е била съблечена и лишена от лекарствата й за редица хронични заболявания. Тя заяви, че не се страхува да прекара остатъка от живота си зад решетките. "Изживях пълноценен живот. Няма значение къде ще прекараш остатъка от живота си, когато смяташ, че 14-годишно момче е убито", каза тя по повод смъртта на Беркин Елван по време на протестите.

Нейният адвокат Тургут Казан заяви, че няма достатъчно доказателства за престъпна организация. "Има само едно изречение в обвинителния акт, в който се твърди, че моята клиентка е обвинена в създаване на престъпна организация: "Защото се е събрала с други хора", каза адвокатът.

В съда ще се яви и Али Черкезоглу, който е генерален секретар на Истанбулската медицинска камара. Той е помогнал на няколко демонстранти, ранени по време на протестите. През януари Турция прие нов закон, съгласно който, лекарите нямат право да оказват първа помощ без разрешение. Критиците твърдят, че това е опит да се попречи на лекарите да лекуват протестиращи. Няколко дела, свързани с протестите, вече са заведени и в други градове.

"Единствената цел на това дело е да се сплашат хората. Прокурорите сложиха белезници на представител на всяка социална група, за да ги изпратят в затвора. Те искат всеки, без значение от възраст, професия или минало, да бъде съден, защото е бил на протестите", казва Баки Бога от Асоциация за човешките права в Турция. Десетки хора бяха ранени по време на годишнината на 31 май от протестите през 2013 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай