Заев и Груевски в битка за местната власт в Македония

Заев и Груевски в битка за местната власт в Македония | StandartNews.com

Днес в Република Македония се провеждат местни избори. Македонците ще избират кметове и общински съветници в 80 общини и столицата, предаде БГНЕС. Във вота участват 19 партии и коалиции. На предишните местни избори през април 2013 г. година ВМРО-ДПМНЕ спечели в 58 общини, включително и в столицата Скопие. СДСМ спечели - 4 кметски места, ДСИ на Али Ахмети - 14, ДПА-2, Сръбската партия - 2, а двама градоначалници бяха избрани като независими.

Сегашните избори са първите след идването на власт на Зоран Заев като премиер и първият вот след продължилата близо две години политическа криза. Те са организирани без участието на Груевски в изпълнителната власт. По време на няколкоседмичната предизборна кампания основната битка се водеше между двете най-големи македонски партии - ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски и СДСМ на Зоран Заев. ВМРО-ДПМНЕ на Груевски за пореден път отказа да участва в телевизионни дебати.

ВМРО-ДПМНЕ на Груевски отказа да участва в телевизионни дебати преди вота. На предизборните срещи и митинги Груевски определяше Заев "като човек, който не милее за националните интереси и като политик, който предава знамето, името, идентичността и езика на страната". Според Груевски след идването на власт на Зоран Заев в Република Македония е настъпил "пълен мрак" - заплатите са започнали да намаляват, спряло е увеличението на заплатите, чуждите инвестиции рязко са намалели, а икономиката е започнала рязко да спада и да се срива".

Груевски и най-приближените му съпартийци и контролираните от него медии използваха и Договора за приятелство, който бе подписан на 1-ви август от Зоран Заев и Бойко Борисов, за истерична антибългарска кампания.

Зоран Заев многократно повтаряше, че "на 15-ти октомври Македония ще нанесе окончателния удар на Груевизма".
Лидерът на ДСИ Али Ахмети повтори приоритетите си, които са предимно външнополитически - членството на Република Македония в ЕС и НАТО. Той определи Договора с България като положителен факт. Социологическите агенции дават доста различни прогнозни резултати за вота в неделя.

Проучванията на ТВ Телма сочат преднина на СДСМ, включително и в град Скопие. Според местни политически наблюдатели днес партията на Груевски ще претърпи погром, което ще означава и начало на края на политическата му кариера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай