За година: Близо 400 неизлечимо болни калифорнийци предпочели асистирано самоубийство

За година: Близо 400 неизлечимо болни калифорнийци предпочели асистирано самоубийство | StandartNews.com

През 2017 г. 374 неизлечимо болни хора са поискали, получили и приели лекарства, с които могат да сложат край на живота си. Това показват данните на здравните власти в Калифорния, цитирани от АП.

Законът, с който обречените пациенти могат сами да приключат мъките си, влезе в сила на 9 юни 2016 г. Той позволява на пълнолетни болни в терминална фаза да получат рецепти за лекарства, с които могат да се самоубият.

Условието е медици да са установили, че страдащите имат не повече от шест месеца живот пред себе си.

През миналата година общо 577 души са получили възможност за асистирано самоубийство, но не всички са взели медикаментите.

Около 90 на сто от 374-те починали са били на възраст над 60 години, 95 на сто са били застраховани и около 83 на сто са се намирали в хоспис или са получавали сходни грижи. Средната възраст на прибегналите до крайната мярка е 74 години.

Асистираното самоубийство е сложна тема по цял свят. Според критиците на тази практика има голям риск заради погрешни диагнози и решения да умрат хора, които имат шанс за живот. Поддръжниците обаче са на мнение, че за един смъртно болен човек е по-добре да получи шанс да умре без да натоварва себе си и близките си с мъките, характерни за терминалния стадий на заболявания като тези в онкологичния спектър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай