Япония планира още санкции срещу Русия

Япония планира още санкции срещу Русия | StandartNews.com

Токио. Япония планира да разшири санкциите си срещу Русия заради напрегнатата ситуация в Украйна, обяви генералният секретар на правителството Исихиде Суга.

Санкциите ще се изразяват в замразяване на банкови сметки на физически лица и организации, които според Токио са участвали в дестабилизирането на ситуацията в Украйна. Сред мерките се предвижда и забрана за внос на редица стоки от Крим.

По думите на Суга Япония разчита, че кризата ще се реши чрез дипломатически диалог. Той посочи, че според Токио е необходимо час по-скоро да започнат мирни преговори, да се установи по-строг контрол по границата и да се спре доставката на оръжия в Украйна. Генералният секретар на японското правителство призова Русия "да се възползва от влиянието си върху опълченците и да осигури работата на международните експерти" на мястото на катастрофата на малайзийския самолет, който преди десет дни се разби в Източна Украйна с 298 души на борда.

Още през март Япония приложи първия си пакет санкции срещу Русия заради позицията й по кризата в Крим. Мерките предвиждаха прекратяване на консултациите за облекчаване на визовия режим и за започване на преговори за възможното сключване на три договора: за инвестиционно, космическо и отбранително сътрудничество. На 24 юли Токио издаде забрана за визи за 23 представители на администрацията на Русия и други руски граждани, но не публикува списъка с имената.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай