Водолаз от Тайланд: Нито едно дете досега не е правило такова гмуркане

Водолаз от Тайланд: Нито едно дете досега не е правило такова гмуркане | StandartNews.com

Бедстващите 12 деца в наводнената пещера в Тайланд са принидени да направят гмуркане, което нито едно дете досега правило, коментира пред Би Би Си един от водолазите в спасителната операция Иван Караджич, цитиран от Офнюз. Не може да се очаква 11-годишни да могат да се гмуркат в пещери, обяснява той.

Досега осем от децата бяха извадени живи и са настанени в болница. Другите четири и треньорът им са още вътре. Един гмуркач загина по време на акцията.

Задачата на Караджич е да наблюдава един изключително труден участък на около половината път до изхода, да заменя бутилките с кислород и да напътства водолазите.

Мястото е изключително опасно и с нулева видимост. Единствената светлина е от фенерчетата на водолазите. Не е изключено дори професионалистите да изпаднат в паника в тези условия, а операцията се затруднява и от постоянни проблеми с оборудването. Спасителите винаги разработват план B и C, ако нещо не сработи, обяснява Иван Караджич.

Не мога да спра да се удивявам колко страхотни са тези деца, невероятно силни, не е за вярване, добавя той.

Когато забелязал, на около 50-ина метра от него, да се задават първото спасено дете и спасителят, не бил сигурен дали водят дете или ранен водолаз. Толкова се зарадвах, когато видях, че детето е живо и диша, споделя Иван.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай