Вицепремиер на Македония: България е нашият шанс за ЕС

Вицепремиер на Македония: България е нашият шанс за ЕС | StandartNews.com

Вицепремиерът на Македония Буяр Османи очаква напредък в интеграционния процес в предстоящия период, в който Съвета на ЕС ще бъде председателстван от България. Той отправи апел към опозицията да се съобрази с този исторически момент и да помогне за осъществяването на парламентарния план 3-6-9, с цел през следващите шест месеца страната да стигне до безусловна препоръка, предава скопският телевизионен канал „Сител".

Препоръката, между другото, ще зависи от добросъседските отношения, прогнозира Османи. В тази връзка, той очаква бърза ратификация на Договорът за добросъседство с България в македонския парламент и припомни, че същият вече е ратифициран от българска страна. Що се отнася до въпроса за името, вицепремиерът заяви, че е добре, че двете страни разговарят помежду си и градят мостове за решаване на проблема. Той не поиска да уточни, дали ще има референдум, ако преговарящите страни достигнат до решение.

Българският посланик в Македония Иван Петков, след неформалната си среща с Османи, заяви, че в скоро време ще съобщи пред македонските депутати приоритетите на българското председателстване в ЕС, за което София обича да казва, че преди всичко е балканско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай