ВИДЕО: Джихадисти отмъщават на САЩ с убийство на журналист

ВИДЕО: Джихадисти отмъщават на САЩ с убийство на журналист | StandartNews.com

Вашингтон. Джихадистите от "Ислямска държава" в Ирак публикуваха видео, в което се предполага, че са обезглавили американския журналист Джеймс Фоули, който изчезна безследно на 22 ноември 2012 г. в Сирия, предаде Би Би Си.

Фоули беше кореспондент в Близкия изток в продължение на пет години, а според очевидци на 22 ноември през 2012 г. той е бил отвлечен от неизвестни въоръжени лица в Сирия.

От хуманна гледна точка публикуваме само част от записа

В продължението на видеото се вижда как маскиран мъж, облечен в черно, прерязва гърлото на мъж, за който се предполага, че е Фоули.

Джихадистите обявяват още във видеозаписа, че държат в ръцете си и американския журналист Стивън Сотлоф и предупреждава, че животът му зависи от следващите действия на американския президент Барак Обама, предаде Франс прес. Сотлоф е от сп. "Тайм" и изчезна безследно през август 2013 г. в Либия, припомня ИТАР-ТАСС

Двама американски представители обаче заявиха пред Ройтерс, че най-вероятно мъжът, който джихадисти от Ислямската държава екзекутират във видеозаписа, е точно Джеймс Фоули. Очаква се днес Барак Обама да направи изявление относно убийството на журналиста.

От семейството на Фоули също потвърдиха смъртта му. „Никога не сме се гордеели с Джеймс повече, отколкото сега. Той пожертва живота си, за да разкаже на света за страданията на сирийския народ", заяви майката на журналиста.

От името на цялото семейство тя отправи апел към похитителите да запазят живота на останалите заложници. "Както и Джеймс, те не са виновни за нищо. Те не контролират политиката на американското правителство за Ирак, Сирия и която и да е друга част на света", добави тя.

Бунтовниците заявиха, че убийството е отмъщение за въздушните удари на САЩ срещу групата "Ислямска държава" в Ирак.

От своя страна представители на американската администрация заявиха, че президентът на САЩ Барак Обама ще даде специално изявление за случилото се.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай