Великобритания гони руски дипломати заради отровения разузнавач

Великобритания гони руски дипломати заради отровения разузнавач | StandartNews.com

Британският министър-председател Тереза Мей назова Москва като отговорна за нападението на нервопаралитечен газ срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал в Англия, предава AFP.

„Руската държава е виновна в опита за убийството на Скрипал и на дъщеря му Юлия", заяви Тереза Мей пред депутати.

Тя допълни, че Великобритания ще изгони 23 руски дипломати от страната. „Те са идентифицирани като необявени офицери от разузнаването", допълни тя, давайки им седмица, за да напусната пределите на страната.

Мей допълни, че Лондон ще изгони 23-има руски дипломати във връзка с делото „Скрипал". Дипломатите, които трябва на напуснат Обединеното кралство, ще разполагат с една седмица, за да изпълнят разпореждането, допълни тя.

Великобритания ще прекрати двустранните контакти на високо равнище с Русия и ще отмени поканата към руския външен министър Сергей Лавров да посети страната, обяви още Мей. Тя добави, че страната „ще прекрати всички двустранни контакти на високо равнище" като каза, че Русия е „виновна" за отравянето на Сергей Скрипал.

Междувременно НАТО призова Русия да отговори на британските въпроси относно отравянето на Скрипал, наричайки възможната атака „ясно нарушение на международните норми". „Съюзниците изразяват солидарност с Великобритания, предлагат ѝ своята подкрепа в провеждането на настоящето разследване и призовават Русия да отговори на британските въпроси", пише в общо заявление на страните членки на Алианса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай