Убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги било внимателно планирано

Убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги било внимателно планирано | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги е било планирано дни преди смъртта му, предадоха Асошиейтед прес и Анадолската агенция. Ердоган говори в парламента пред депутати от неговата Партия на справедливостта и развитието.

По думите на турския президент записи от камери за видеонаблюдение показват, че Хашоги не е напуснал сградата на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Турският президент посочи, че камерите в консулството са били отстранени.

Саудитски екип от трима души е пристигнал в Истанбул дни преди убийството на Хашоги, а екип от 15 саудитски представители е влязъл в консулството в деня на убийството. Ердоган каза, че саудитският екип е посетил гора в Истанбул и Ялова.

Турският президент посочи, че арестът на 18 души в Саудитска Арабия във връзка с убийството на Хашоги съвпада с информацията, с която разполага турското разузнаване.

По думите на Ердоган доказателствата сочат, че Хашоги е бил убит по жесток начин. Той зададе въпроса защо до момента тялото на журналиста не е намерено.

Ердоган заяви, че не е удовлетворен от твърденията на Саудитска Арабия, че някои служители от разузнаването й са убили журналиста и отправи призив заподозрените да бъдат съдени в Истанбул. Той каза, че не се съмнява в искреността на саудитския крал Салман.

Турският президент посочи, че все още не се знае къде се намира тялото на Хашоги и поиска Саудитска Арабия да разкрие самоличността на "местния сътрудник", за когото се твърди, че е изнесъл тялото. Ердоган призова саудитския крал да позволи всички 18 заподозрени за убийството на журналиста да бъдат съдени в турски съдилища.

Смята се, че екип от 15 саудитци е участвал в убийството на Хашоги. Саудитските агенти са започнали да пристигат в Турция ден преди убийството на Хашоги, а камерите в консулството са били изключени, каза още турският президент.

Той уточни, че екип от 15 саудитци е влязъл в консулството в деня на убийството, а трима души са отишли на проучване в Белградската гора в окръг Истанбул и в окръг Ялова. Според информации в турски медии части от тялото на Хашоги може да са заровени в Белградската гора в окръг Истанбул или на безлюдно място в окръг Ялова.

Ердоган каза, че саудитските власти трябва да разкрият, без значение на ранга, кой е планирал убийството на Хашоги. Турският президент заяви, че всички отговорни за убийството на Хашоги трябва да бъдат наказани независимо от ранга, който заемат - от лицето, наредило убийството на Хашоги до извършителите на убийството, допълва АП.

Саудитският журналист Джамал Хашоги, който критикуваше властите в Рияд, изчезна на 2 октомври, след като влезе в саудитското дипломатическо представителство в Истанбул. Саудитска Арабия призна през уикенда, че той е починал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай