Турция заплашва да излезе от НАТО

Турция заплашва да излезе от НАТО | StandartNews.com

Главният съветник на президента на Турция Ялчин Топчу смята, че страната му трябва да преразгледа членството си в НАТО, тъй като алиансът води враждебна политика спрямо Анкара, предава РИА Новости.

Топчу заяви, че от страна на организацията „звучи предателски и враждебен тон". Той уточни, че става въпрос „за низост, подлост и позор, демонстрирани по време на ученията на НАТО". Според думите на Топчу, „фотографията на Ататюрк и името на Ердоган" са използвани „с враждебни намерения". Във връзка с това главният съветник на президента посочи, че въпросът за членството на Турция в НАТО трябва да бъде спешно разгледан в парламента.

Той добави, че заради геополитическото си положение, Турция е подложена на натиск и атаки от тази страна, „ от която не е очаквала". „Такова низко и безчестно поведение говори за намерението на НАТО още повече да ожесточи позицията си по отношение на нашата страна... Зад всички преврати и зависимостите в областта на отбраната стои НАТО", заяви Топчу.

Освен това той подчерта, че алиансът е не само военен блок, но и „нова форма на колониализъм, политическа и икономическа зависимост". Топчу изрази надежда, че турската нация ще съумее да свали от себе си „колониалната рубашка, която се опитва да й облече НАТО".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай