Турция ще строи религиозни училища във всеки квартал

Турция ще строи религиозни училища във всеки квартал | StandartNews.com

Нова стратегия за образованието в Турция планира големи облекчения по най-дебатирания въпрос, този за стандартите за създаването на ислямски духовни училища.

Под заглавие „Министерството на образованието не признава граници" в. "Джумхуриет" акцентира върху намерението духовни училища да бъдат построени във всеки квартал. През последните 10 години министерството откри близо 1000 такива училища, а новата стратегия предлага и нови стандарти, според които в район с население 5000 души ще може да се откриват такива учебни заведения. Досега изискването беше броят на жителите да е 50 000 души.

В сградата трябва да има най-малко 8 класни стаи, както и месчит вътре или отвън в двора, ателиета за семинари по визуални изкуства и музика. На 5% пада и граничната квота за броя на учениците в 8-и клас в светските гимназии по природознание и технически науки, а и те са забележителни с липсата на успех. Напълно се реорганизират и регламентите за откриване и закриване на основните и средните училища, като се предоставя свобода за създаване на религиозни учебни заведения.

Докато през 2002 г. гимназиите по ислям бяха 450 със 71 000 ученици, през 2017 г. 517 000 деца се обучават в 1408 средни духовни училища. А планът е оттук нататък всеки квартал да разполага с подобен образователен център.

Фундаменталните промени в учебните планове все още не са обнародвани, но проектът бе одобрен и подписан лично от президента Реджеп Ердоган, съобщи преди 4 дни „Джумхуриет". Те влизат в сила от учебната 2018-2019 г. и касаят предимно програмите за 1-и, 5-и и 9-и класове. Председателят на Консултативния съвет по образованието Алпаслан Дурмуш подчерта, че изучаването на Ататюрк и кемализма е силно ограничено, а еволюционната теория на Дарвин окончателно изпада от часовете по биология, тъй като е необходимо учебният процес да бъде опростен, а и те не отговарят на ценностите на обществото, и се налага да бъдат елиминирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай