Ципрас: Турция да спре с провокациите

Премиерът настоява ЕС да реши трайно проблемите в Кипър

Ципрас: Турция да спре с провокациите | StandartNews.com

Турция трябва да се съобразавя с международните договори и право и да остави настрана провокациите, обяви гръцкият премиер Алексис Ципрас по повод на скандала около храма "Света София" в Истанбул. 

Той благодари на ЮНЕСКО за реакцията, както и на гръцкото външно министерство. "Основният въпрос е дали можем да се справим с глобалните, европейските и регионалните предизвикателства. Затова трябва да предприемем дипломатически ходове въз основа на международното право, защитата на човешките права и европейски ценности", продължи Ципрас.

Гръцкият премиер обяви, че лидерите на ЕС са обсъдили и Кипърския въпрос. Според него той е едно от най-големите предизвикателства пред Брюксел. "Трябва този проблем да бъде уреден трайно, за да се гарантират добрите отношения с нашите съседи (б.р. Турция). Да се сложи край на навлизането в чуждото пространство на самолети, а това ще бъде решаващо и са битката с престъпността в региона", заяви Ципрас. 

Според него това ще даде нов тласък на отношенията между Европа и Турция. "Нашият съсед може да се покаже като наистина стратегически партньор и да ускори процеса си към присъединяване към ЕС", завърши Ципрас. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай