Тайният план за действие, когато кралица Елизабет II почине

Тайният план за действие, когато кралица Елизабет II почине | StandartNews.com

„Операция Лондонски мост" – това е кодовото име на план, който предвижда какво ще се случи, когато кралица Елизабет Втора напусне този свят.

Частният секретар на кралицата ще информира британския премиер за скръбното събитие по сектретнa телефоннa линия, предавайки фразата „Лондонският мост падна". Медиите ще бъдат информирани чрез съобщение на Прес Асоциацията, а лакей ще закачи бележка с черен контур на портата на Бъкингамския дворец.

„Операция Лондонски мост" е разработена през 60-те години и е обновявана няколко пъти оттогава. Темата за кончината на кралицата е твърде деликатна, за да се обсъжда официално, но в британските медии има не една публикация по темата. Въпросът излезе отново на преден план след филма „Коронацията" на BBC, в който Елизабет Втора дава единствено по рода си интервю. В него тя се връща към дните на възкачването си на престола, явно предизвиквайки у голяма част от британците мисли за момента, когато наследникът й ще поеме тежестта на короната.

„За щастие баща ми и аз имаме глави със сходна форма. Но веднъж като я сложиш, тя стои. Имам предвид, тя просто стои здраво. Не можеш да погледнеш надолу, за да четеш речта си, а трябва да вдигнеш листа с речта нагоре. Защото, ако погледнеш надолу, вратът ти ще се счупи и тя ще падне. Така че, короните имат някои недостатъци, но иначе са доста важни неща."

Короната е направена за Джордж Шести, който става крал на Великобритания през 1937 година. Тя е украсена с 2868 диаманта, 17 сапфира, 11 емералда и стотици перли. Върху нея блести скъпоценният камък, известен като „Рубинът на Черния принц", за който се смята, че е бил носен от Хенри Пети в Битката при Аженкур през 1415 година. Та, над два и половина килограмово кралско украшение някой ден ще натежи най-вероятно на главата на престолонаследника принц Чарлз.

Няколко часа след кончината на кралицата, принцът на Уелс, все още скърбящ, ще положи клетва за възкачване на престола по време на извънредна среща на лордове, депутати, епископи и други членове на Тайния съвет на краля.

Говори се, че тайна група ръководена от Дука на Норфокл планира следващата коронация, която да е наполовина по-кратка, по-малко лъскава и по-разкрепостена. Коронацията през 1953 е декларация, че следвоенна Великобритания все е могъща и бляскава, коментира „Ай нюз". Присъствали са 8000 гости - много от тях, облечени с хермелин. Не са били допуснати представителите на други вероизповедания – нещо, което се очаква да се промени при следващата церемония. Възможно да се използва и по-модерно возило от тежката почти 4 тона позлатена каляска, за която във филма на BBC Елизабет Втора казва:

„Отвратително. Изобщо не е правена за пътуване. Само кожа и пружини, не е много удобно. Изминахме четири-път мили. С пешеходна скорост. Конете не можеха да се движат по-бързо, толкова е тежка."

Очакванията са, че следващата коронация ще бъде организирана доста по-бързо от последната, която се е състояла 16 месеца след смъртта на краля.

Сега подобно закъснение би отворило пространство за дискусии за ролята на монархията и нуждата от нея, а това е последното нещо, което кралското семейство иска сега. Но макар че въпросът за следващата коронация се обсъжда периодично, възможно е да мине още дълго време преди наистина да се наложи „Операция Лондонски мост" да влезе в действие. Кралицата-майка си отиде на 101 години. Дъщеря й Елизабет Втора, която е изпратила Сталин, Чърчил, Тачър, Рейгън и Горбачов, свидетел е на създаването на ЕС и решението на Великобритания да го напусне, вероятно ще съветва не един британски премиер в идващите години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай