Светът осъди терора в Орландо

Светлините на Empire State Building бяха изгасени тази нощ в знак на почит към невинните жертви

Светът осъди терора в Орландо | StandartNews.com

Бан Ки Мун, Бенямин Нетаняху, Елизабет II, Дейвид Камерън, Леонардо ди Каприо, интелектуалци, политици и общественици изразиха съболезнования и се обявиха против насилието и нетолерантността

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун осъди нападението в американския град Орландо и изрази съболезнования към загиналите, предаде РИА Новости.

„Генералният секретар осъжда ужасяващата атака в Орландо", пише в разпространено от прес-службата на световната организация съобщение. Бан Ки Мун е изразил "дълбоки съболезнования към семействата на загиналите", и е заявил, че е солидарен с правителството и с народа на САЩ.

Светлините на Емпайър Стейт Билдинг бяха изгасени тази нощ в знак на почит към невинните жертви и съпричастност към близките и ранените.   

По-рано съболезнования към президента на САЩ Барак Обама и народа на страната във връзка с трагедията изрази и руският президент Владимир Путин (вижте ТУК), както и канадският премиер Джъстин Трюдо (ТУК).

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху е изразил съболезнования пред жителите на САЩ след стрелбата в нощния клуб в град Орландо в щата Флорида, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

„От името на правителството и гражданите на Израел изразявам нашите искрени съболезнования за жителите на САЩ във връзка с тази престъпна атака", заяви Нетаняху.

Той заяви, че „Израел стои рамо до рамо със САЩ в този трагичен час".

Официално се съобщава, че при стрелбата в нощния клуб са загинали 50 души, а още 53 са ранени. Нападателят, гражданинът на САЩ Омар Матийн, е бил ликвидиран от полицията. Стрелбата в Орландо стана най-мащабното произшествие от този род в историята на САЩ.

Британската кралица Елизабет II и водещи политици от страната също изразиха своите съболезнования и подкрепа към близките на жертвите от стрелбата в нощния клуб в американския град Орландо, пише The Daily Mail.

Кралицата, която отпразнува своя официален 90-ти рожден ден, изпрати писмо, в което изрази солидарността си към президента на САЩ Барак Обама. В публикуваното от прес-службата на Бъкингамския дворец съобщение се чете: „Принц Филип и аз бяхме шокирани от случилото се в Орландо. Нашите мисли и молитви са със всички, които са били засегнати".

„Ужасен съм от съобщенията за снощната стрелба в Орландо. Моите мисли са със жертвите и с техните семейства", написа министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън на личната си страница в социалната мрежа Twitter.
Председателят на Лейбъристката партия Джереми Корбин на свой ред написа в Twitter, че в мислите си е със семействата и приятелите на жертвите.

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди също изрази съпричастност към драмата в Орландо, отнела живота на 50 души. „Шокиран съм от стрелбата в Орландо. Моите мисли и молитви са с пострадалите и със семействата на загиналите", написа Моди на своята лична страница в Twitter.

Леонардо ди Каприо написа в официалния си профил в социалната мрежа: "Шокиран съм от тази трагедия. Трябва всички заедно да се изправим срещу омразата и нетолерантността".   

При стрелбата в нощния клуб "Pulse" в събота през нощта загинаха 50 души, а още 53 са ранени.

Нападателят Омар Матийн бе ликвидиран от специалното подразделение SWAT при спасителна операция за извеждането на над 300 заложници. Стрелбата в Орландо се определя като най-мащабното произшествие от този род в историята на САЩ.

Какво се случи в "Pulse" четете ТУК, ТУК и ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай