Свърши ли надеждата: Според спасители Боян Петров е паднал в пропаст

Свърши ли надеждата: Според спасители Боян Петров е паднал в пропаст | StandartNews.com

Екипът от шерпи, който издирва българския алпинист Боян Петров, вчера се върна в базовия лагер без да успее да го намери. Те са открили само някои материали и оборудване, които най-вероятно са използвани от българина. Това съобщиха на официалната страница на спасителния екип Dream Wanderlust.

Вчера времето в планината беше изключително лошо. Спасители се надяваха на прозорец от поне час с благоприятни условия, за да продължат издирването.

„За съжаление, нямаше дори час благоприятно време за летене. След като съберем доказателствата от шерпите, отново ще се опитаме да подновим търсенето. Надявам се да имам ясна картина за 24 часа", съобщи ръководителят на хеликоптерния екип.

Много вероятно е Боян Петров да е паднал в пропаст между лагер 3 и връх Шиша Пангма, това предположение е направил по-рано най-добрият шерп в спасителната мисия. „Това е личната теория на най-добрия шерп, който е и приятел на Боян. Той смята, че трагедията може да е станала заради покритите със сняг големи пропасти. Там съвсем леко отклонение може да ти коства живота", коментира пред NOVA Кирил Петков, който е в Химилаите и участва в акцията.

С това сякаш изчезна и последната надежда за намирането на Боян Петров. Още вчера стана ясно, че „над лагер 2 шерпите вече търсят само тяло, а не жив човек". На практика беше потвърдено, че акцията вече не е спасителна, а издирвателна.

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от 3 май, като за последно е видян на височина 7500 м, а условията на тази височина са екстремни. Над 7800 м се намира „Зоната на смъртта" - оттам оцеляване няма, признават алпинисти.

12 дни след изчезването на Боян Петров семейството му не спира да се надява, че той ще бъде открит жив. Пред медиите майка му и сестра му споделиха, че са готови да приемат всяка новина, но признаха, че дните в очакване минават трудно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай