Спорове около изборния процес в ООН

Спорове около изборния процес в ООН | StandartNews.com

Ник Харпър, CCTV AMERICA

Изтичането на втория мандат на Бан ки-Мун като Генерален секретар на ООН поставя на дневен ред избирането на нов ръководител на Световната организация.

Повечето кандидати все още не са обявили официално намерението си да се състезават за високия пост, но вече започнаха спорове дали изборният процес ще бъде честен и прозрачен.

От правна гледна точка, Генералният секретар на ООН се избира от Общото събрание, но по препоръка на Съвета за сигурност. А когато се стигне до този момент, Съветът предлага само едно име - името на човека, когото самият Съвет желае да види на този пост.

В ООН членуват 193 държави, но изборът на Генерален секретар се решава от 15-членния Съвет за сигурност като всеки кандидат трябва да получи поне девет гласа. Петте постоянни членки са Китай, Русия, САЩ, Великобритания и Франция и ако някоя от тях гласува против даден кандидат, то той веднага отпада.

"Сегашният процес е много затворен, общият знаменател за постигане на консенсус относно процедурата е твърде малък и това трябва да се промени", казва Уилям Пейс от Института за глобална политика.

В продължение на няколко десетилетия Уилям Пейс е водил кампания за реформиране на ООН. Той настоява за изборен процес според установените правила - кандидатстване за поста и интервюиране на кандидатите, и за участието на повече държави при взимането на решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай