След Брекзит: Висшистите напускат най-масово

След Брекзит: Висшистите напускат най-масово | StandartNews.com

Дипломираните, а не по-ниско квалифицираните работници, са в основата на намаляващите трудещи се мигранти от ЕС във Великобритания в резултат на британския вот през миналата година за напускане на Съюза, показва анализ на фондация Resolution Foundation.

Трябва да се има предвид, че кампанията в подкрепа за Брекзит се фокусираше върху влиянието на по-ниско квалифицираните работници, родени в ЕС, но реалността след самия вот се оказва коренно различна, засягайки другия край от спектъра на трудовите умения, отчита фондацията. Анализът е факт след последни доклади на Конфедерацията по заетостта и на Централната банка на Англия, в които се подчертава пределно ясно за растящ недостиг на кадри с конкретни умения.

Resolution Foundation е проучила официалните данни за пазара на труда и е установила, че докато броят на мигрантите във Великобритания, които са родени в рамките на ЕС и които са напуснали училище преди 21-годишната си възраст, е нараснал с 20 000 през четвъртото тримесечие на 2016 година, то броят на завършилите висше образование е намалял с 50 000 през последните месеци на миналата година. Солидно намаляване на родените в ЕС трудещи се е отчетно при работещите мигранти на Острова в банковия и публичния сектори, както и в строителство.

Според анализа на фондацията, базиран на данни на официалната британска статистика (ONS), 45 000 работници от ЕС-8 (страните от голямото присъединяване към Съюза през 2004 година) и 30 000 от ЕС-14 (страните от Западна и Централна Европа), са напуснал Великобритания през четвъртото тримесечие на миналата година, преди дори да бъде активиран член 50 от Европейския договор за Брекзит, което е било компенсирано отчасти от 25 000 мигранти от ЕС-2, включващ румънски и български работници.

По-рано тази седмица Английската централна банка представи доклад, в който се установи, че работодателите в Обединеното кралство, свързани със строителните и инженерни дейности, информационните технологии, здравеопазването и в хранителната сфера, докладват най-често за трудности при наемането на персонал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай