Саудитска принцеса стана една от първите жени шофьори в страната

Саудитска принцеса стана една от първите жени шофьори в страната | StandartNews.com

Саудитската принцеса Рим ал Уалид бен Талал стана една от първите жени в страната, възползвали се от даденото им от краля право да шофират, като се разходи по улиците на Рияд, предаде ТАСС, цитирайки съобщение на баща й, принцът милиардер Уалид бен Талал в Туитър.

"Най-накрая! За пръв път дъщеря ми Рим вози мен и внуците по улиците на Рияд", гласи неговият коментар към двуминутния запис на съвместното пътуване.

Племенникът на крал Салман ибн Абдул Азиз Ал Сауд публикува на официалния си сайт открито писмо, в което подкрепи решението на ръководството да позволи на жените да седнат зад волана. Принц Бен Талал подчерта, че отмяната на забраната е важна за обществото и икономиката на Саудитска Арабия.

В полунощ, след падането на забраната, хиляди жителки на Саудитска Арабия се качиха за първи път на собствените си автомобили. До днес Саудитска Арабия беше единствената страна в света, където жените нямаха разрешение да шофират и подлежаха на наказание, ако го правят.

На 26 септември миналата година кралят подписа указ, даващ на жените право да получават шофьорски книжки наравно с мъжете. В началото на юни властите започнаха да издават книжките. Освен това беше приет закон, защитаващ правата на шофьорките и целящ да предотврати тормоз, припомня ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай